1. yle.fi
  2. Uutiset

Ennätyskalalistalle nousi kokonaan uusi laji

Suomen ennätyskalalistalle hyväksyttiin viime vuonna kymmenen uutta ennätystä. Uusi tulokas listalla on rantanuoliainen.

Kotimaan uutiset
Rantanuolinen
RantanuolinenSari Saukkonen / Maretarium

Rantanuoliainen tykkää piileskellä pohjavesissä. Tämän lisäksi kala on pieni, ja sitä löytyy Suomesta vain maan kaakkoisosasta, kertoo Kalatalouden keskusliitto tiedotteessa.

Näiden syiden vuoksi kala on Suomessa huonosti tunnettu. Viime vuonna sellainen kuitenkin nousi pyydykseen, ja Suomen ennätyskalarekisterissä on nyt myös rantanuoliainen.

Rantanuoliaisen nosti kalastaja Suomenlahdella Kotkan edustalla toukokuun puolivälissä. Tasan kymmensenttinen rantanuoliainen kävi kiinni onkeen.

Rantanuoliaisen lisäksi rekisteriin hyväksyttiin yhdeksän uutta ennätystä. Näistä suurin oli 4,13 kiloa painanut säyne. Joku onnekas kalastaja nosti 3,31-kiloisen turpakalan ongella joesta Porissa.

Suomen vesistöistä nousi myös 0,242 kiloa painanut mustatäplätokko. Alle satagrammaisten sarjaan pääsivät uusina ennätyksinä seuraavat kalalajit: mustatokko 11,7 cm, rantanuoliainen 10,0 cm, sardelli 16,5 cm, valkoevätörö 13,7 cm ja viisipiikki 5,8 cm.

Liejutaskuravun Suomen ennätys pamahti viime vuonna myös rikki, kun Saaristomerellä Kaarinan lähistöllä verkkoon jäi 2,59-senttinen köriläs.

Suomen ennätyskalarekisterissä on mukana useita tahoja. Rekisteri löytyy internetistä osoitteesta http://www.ahven.net/ennatyskalat (siirryt toiseen palveluun).

Juttua korjattu klo 9.52: Korjattu mustatäplätokon nimi ja paino.

Lue seuraavaksi