Kuubalaiset äimistyneitä Castron haastamisesta: "En uskonut, että ikinä näkisin tällaista"

Kuubassa presidentti Raul Castron ja hänen veljensä Fidel Castron auktoriteetin kyseenalaistaminen on ennenkuulumatonta.

Ulkomaat
Kuubalaisperhe katselee televisiosta Obamaa.
Kuubalaisperhe katseli kotonaan Obaman puhetta pressitilaisuudessa maanantaina.Jeffrey Arguedas / EPA

Kuubalaiset liimautuivat maanantaina televisioidensa ääreen seuraamaan Yhdysvaltain ja Kuuban presidenttien suoraa tiedotustilaisuutta.

Monet olivat ihmeissään amerikkalaisten toimittajien Raul Castrolle esittämistä tiukoista kysymyksistä koskien maan ihmisoikeustilannetta ja poliittisia vankeja.

Kuubalaisille Presidentti Raul Castron ja hänen edeltäjänsä Fidel Castron auktoriteetin kyseenalaistaminen on ennenkuulumatonta, ja tämä tapahtui vielä puolueen linjalle uskollisessa valtion televisiossa.

– En olisi ikinä uskonut, että näkisin jotain tällaista. Tämä on silkkaa historiaa. On melkein vaikea ymmärtää, mitä tapahtuu. Tämä on niin epätavallista, insinööri Marlene Pino hämmästeli.

Barack Obama ja Raul Castro pressitilaisuudessa.
Barack Obama ja Raul Castro pressitilaisuudessa Havannassa maanantaina.Alejandro Ernesto / EPA

Johtajien näkemysten haastamiseen tottumattomat kuubalaiset ihmettelivät myös presidentti Barack Obaman tenttamista suoraan tyyliin.

– Tämä on kuin elokuvaa paitsi, että se pohjautuu todelliseen elämään, katuruokamyyjä Ricardo Herrera kuvaili Castron ja Obaman tilaisuutta.

Presidentti Castro väläytti puheessaan mahdollisuutta, että ihmisoikeudet Kuubassa eivät ole aivan mallitasolla, ja jokaiselta maalta löytyy parannettavaa. Lopulta hän kuitenkin totesi, ettei Kuubassa ole poliittisia vankeja.

– Antakaa minulle lista poliittisista vangeista ja vapautan heidät ennen päivän päättymistä, Castro sanoi.

Havannalaisessa katukahvilassa seurattiin hiljaisuudessa Obaman ja Castron puheita.

– Oli hyvin merkittävää kuulla presidenttimme suusta, että kaikkia ihmisoikeuksia ei ehkä kunnioiteta Kuubassa, autonkuljettaja Raul Rios totesi.

Lähteet: AP