1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pirkanmaan edunvalvoja Brysselistä: "En ole yllättynyt iskusta"

Pirkanmaan liiton EU-asiantuntija Petra Kortelainen kertoo, että Brysselissä on jo vuoden ajan eletty korotetulla hälytystasolla.

Kuva: VRT

Tavoitimme Pirkanmaan liiton EU-asiantuntijan Petra Kortelaisen puhelimeen työpaikaltaan, Pirkanmaan ja Tampereen EU-toimistosta. Toimisto sijaitsee Brysselin keskustassa Rue du Luxembourgilla, noin 15 kilometrin päässä lentokentältä ja myös 10 minuutin kävelymatkan päässä iskun kohteeksi joutuneelta Maelbeekin metroasemalta.

Haastattelua tehtäessä lentokentän iskuista on noin tunti ja metroisku on juuri tapahtunut. Toimistoon kantautuu sireenien ääniä. Kortelainen sanoo, että iskut järkyttävät, mutta hän ei suoranaisesti ole yllättynyt.

– Eurooppa-kortteleissa on vähintään vuoden eletty korotetulla hälytystasolla 3, erityisesti läheisyydessä olevien instituutioiden edessä on aseistautuneita sotilaita. Myös metroasemat ovat olleet marraskuulta asti vahvasti seurannassa.

– Vasta on viikko siitä, kun Pariisin iskujen päätekijä saatiin kiinni. On ollut selvää, että täältä käsin näitä iskuja on suunniteltu. Lisäksi on ollut pienempiä iskuja.

Iskut laittavat monta asiaa uusiksi myös Pirkanmaan liiton toimiston arjessa.

– Meillä pitäisi olla tänään päivän mittainen kokous, mutta tuskin nämä ihmiset ovat päässeet tänne laskeutumaan, Kortelainen arvioi.

Kortelaisen mukaan hetkeä aiemmin tapahtunut metroräjähdys ei vielä ole pysäyttänyt liikennettä kaduilla.

– Ainakin bussit kulkevat, mutta hitaammanlaisesti, Kortelainen kuvailee näkymää ikkunasta.

– Täytyy jäädä lukemaan uutisia ja mahdollisia viranomaisohjeita.