Ensi kesän vadelmat istutetaan nyt – kasvutunneli mullistaa marjanviljelyä

Vadelmasadosta entistä suurempi osa kasvaa kasvutunneleissa. Avomaaviljelyyn verrattuna satoa tulee huomattavasti enemmän ja laatu täyttää kauppojen vaatimukset.

vadelma
Vadelman kasvutunneli Asikkala
Vadelmasadosta entistä suurempi osa kasvaa kasvutunneleissa. Avomaaviljelyyn verrattuna satoa tulee huomattavasti enemmän ja laatu täyttää kauppojen vaatimukset.

Asikkalassa Vilppulan tilan kasvihuoneessa on menossa vadelman potitus. Ulkomailta tuodut versot laitetaan juurtumaan kookoskuidulla täytettyihin ruukkuihin, jotka kannetaan lähiviikkoina ulkona odottaviin kausihuoneisiin eli kasvutunneleihin.

– Kasvutunnelit muistuttavat kasvihuoneita, mutta ovat pienempiä, ja niissä on vain yksi muovikerros, eli niitä ei voi lämmittää, kertoo neljättä vuotta menetelmää käyttävä Jari Vilppula, Vilppulan tilalta Asikkalasta.

Vadelman kasvutunneli kausihuone Asikkala
Osa kausihuoneista on jo valmiina, osa odottaa vielä muovikattoja.Mika Halme / Yle

Tunneleissa versot kasvavat suojassa sateilta, ja ne ovat avomaata paremmin suojassa myös hallalta. Myös tuholaisista on vähemmän haittaa.

Suurimpana etuna avomaaviljelyyn verrattuna on suurempi sato, ja ennen kaikkea parempi laatu.

– Satoa tulee noin 2–3 kertaa enemmän mitä avomaalla. Näissä on enemmän säilyvyyttä, joten ne kelpaavat moneen käyttöön, kauppaketjuille tai vaikka leipomoille. Nämä ei mehustu ja pilaannu niin helposti kuin avomaavadelmat.

Kasvutunneleita lisää, avomaaviljely vähenee

Suomessa viljellään noin reilut 400 hehtaaria vadelmaa. Satoa kertyi viime vuonna noin 950 tonnia.

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liitto ei ole erikseen tilastoinut kasvutunnelivadelmia, mutta arviolta noin 10 prosenttia kasvaa kausihuoneissa.

– Toisin kuin avomaaviljely, määrä on kasvussa, kertoo erikoiskonsulentti Tuija Tanska.

Samaan uskoo myös viljelijä Jari Vilppula, joka aikoo vielä parin vuoden ajan laajentaa tuotantoa.

– Ilman muuta se on yleistymään päin. Sen huomaa siitäkin, että yrityksiä, jotka myyvät viljelijöille menetelmään vaadittavaa tekniikkaa, on tullut lisää. Tässä on niin paljon etuja verrattuna avomaaviljelyyn.

Juhannusvadelmaa?

Viime vuodesta alkaen kasvutunnelien perustamiseen on voinut saada myös investointitukea. Vilppula laskee, että heidän tilansa investoinnit on saatu takaisin kymmenessä vuodessa.

– Eihän tämä ilmaista ole. Yksi vadelmapotti maksaa kokonaisena rekkalastina tilattuna noin kolme euroa. Toki yhdestä versosta voi sitten saada myös yli kilon marjoja.

Vadelman istutusta kausitunneli kasvuhuoneisto Asikkala
Vilppulan tilan kausityöntekijöistä suurin osa tulee Ukrainasta.Mika Halme / Yle

Viljely voidaan aloittaa jo varhain keväällä. Villppulan tilalla työt aloitettiin nyt pari viikkoa aiemmin mitä viime vuonna.

Tällä hetkellä istutustöissä on noin 10 työntekijää. Kesällä kun poiminta on täydessä vauhdissa, työntekijöitä on yli sata.

– Ensimmäiset marjat kypsyvät myyntiin toivottavasti jo ennen juhannusta, arvioi viljelijä.