Sirpa Pietikäisen lento käännettiin Amsterdamiin: Brysselin iskut vakava takaisku vapaalle demokratialle

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen aamuinen työlento Brysseliin vaihtui laskeutumiseksi Amsterdamiin. Pietikäisen mukaan Brysselin tapahtumat ovat vakava takaisku vapaalle demokratialle ja avoimelle eurooppalaiselle yhteiskunnalle.

Ulkomaat
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Strasbourg
Yle

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen lensi kohti Brysseliä Finnairin kello 7.30 lähteneellä aamulennolla, kuten jo hyvin monena tiistaiaamuna aiemminkin. Lennon aikana kone uudelleenreititettiin Amsterdamiin. Syy muutokseen selvisi Pietikäiselle vasta koneen laskeuduttua.

Yle Hämeenlinna tavoitti Sirpa Pietikäisen puhelimeen hänen istuessaan vielä koneessa Amsterdamin kentällä.

– Tieto tuli siinä vaiheessa, kun kännykkää sai uudelleen käyttää laskeutumisen jälkeen. Avustajani kertoivat tilanteen Brysselissä ja sitten muitakin viestejä alkoi tulla. On tietysti ihan ymmärrettävää, että lentohenkilökunta siinä vaiheessa, kun uudelleen reititetään, jos heillä tietoa syystä oli, niin ei näitä tietoja kerro.

Pietikäinen on järkyttynyt Brysselin tapahtumista.

– Tämä oli vapaalle demokratialle ja avoimelle eurooppalaiselle yhteiskunnalle jälleen kerran vakava takaisku. Poliittinen ilmapiiri ja turvallisuus on ollut hyvin huolestuttavaa jo vähän aikaa, ja tämäntapaiset iskut järkyttävät sitä entisestään.

– Nyt ne isot kysymykset heräävät ensijärkytyksestä toivuttua, eli minkälaisia jatkoratkaisut ovat, miten me kykenemme jatkamaan terrorismin vastaista toimintaa, ja säilyttämään avoimen ja liikuntakykyisen yhteiskunnan kaikille. Terroristien viimeisenä päämääränä on, että meidän tapamme elää ja toimia voitaisiin tuhota. Jos rupeamme itse elämään omassa vankilassamme, niin se päämäärä on saavutettu, Pietikäinen muistuttaa.

Bryssel houkuttava iskukohde

Ajatus terrori-iskun mahdollisuudesta on käynyt jo aiemmin Pietikäisen mielessä useampaankin kertaan.

– Bryssel on Euroopan "pääkaupunki", siellä on paljon yhteisiä instituutioita, jotka toimivat sen eteen, että Eurooppa olisi yhtenäinen, avoin, suvaitseva ja vahva. Tällaiset kohteet ovat erittäin houkuttavia iskukohteita terroristeille.

Brysselin lentokenttä on hiljattain uusittu, siellä on yksi lähtöaula ja kaksi päälähtöporttialuetta, joissa on erittäin pitkät käytävät, kertoo Pietikäinen.

– Siellä on hyvin paljon ihmisiä, se on äärimmäisen tukossa turvatarkastusten osalta, vaikka niitä on parannettu. Aamukahdeksan aikaan se ihmismäärä on aivan valtava, joka saapuu Brysseliin.

– Joka viikko kuljen tätä väliä edestakaisin, valtaosaltaan maanantaisin. Aina torstaisin palaan, nyt torstaina iltakoneella, joka ei varmaan Brysselistä lähde. Minulla piti olla aamupäivällä valiokuntakokouksia, mutta ne ovat nyt jääneet.

Pietikäinen kertoo vielä olevansa järkyttynyt ja hyvin, hyvin surullinen tämänhetkisestä kehityksestä.

– Terrorismin kaikkein julmin tapa millä se vaikuttaa, paitsi ne konkreettiset iskut, on se vihamielisyys ja turvattomuuden tunne, mitä se kykenee aiheuttamaan ihmisille. Se on se kaikkein surullisin, jos ihmiset eivät voi enää luottaa kanssaihmisiin, liikennevälineisiin tai kadulla kulkiessaan. Se on suurin ja vakavin yhteisöä rapauttava vaikutus, mikä tällä voi olla. Pietikäinen sanoo.