1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pysäköinnintarkastaja valvoo autoilijoita älylasien takaa – suomalainen sovellus kiinnostaa Australiassa asti

Tamperelaisyhtiön kehittämä älylasisovellus tunnistaa autojen rekisterikilvet ja kertoo alle sekunnissa pysäköinnintarkastajalle onko parkkimaksu maksettu. Sovellus mahdollistaa satojen auton tarkistamisen tunnissa.

Kotimaan uutiset
Parkkimaksuton auto löytyi älylasien läpi. Maksun pysäköinnintarkastaja Mikko Huikko jättää käsin auton tuulilasiin.
Uusi älytekniikka on valjastettu pysäköinninvalvonnan avuksi Tampereella. Yle Tampereen toimittaja Riikka Nurmi kävi katsomassa, miten keksintö toimii.

Pysäköinnintarkastaja Mikko Huikko nostaa silmilleen Googlen älylasit, suuntaa katseensa auton rekisterikilpeen ja tarkentaa lasien sangassa olevan kosketuspinnan avulla auton rekisterinumeron lasien keskikohtaan.

Kuva Tampereen Frenckelinaukion pysäköintipaikalle pysäköidystä autosta tallentuu automaattisesti ja kuluu alle sekunti, kun sovellus on hakenut tietokannoista Huikon silmien eteen tiedon pysäköintimaksusta. Sovellus välittää tiedon pysäköintivirhemaksusta reaaliaikaisesti myös pysäköinninvalvonnan toimistoon.

Yhden auton tarkastamiseen Huikolla kuluu vain muutamia sekunteja, jos pysäköintimaksu on maksettu mobiilisti. Jos mobiilimaksutiedot uupuvat, tarkastetaan onko maksu suoritettu automaatin kautta.

Puolessatoista tunnissa tarkistettiin 600 autoa eli se on noin neljännes siitä ajasta mikä menee vanhoilla laitteilla

Essi Pihlajamäki

Tarvittaessa tarkastaja komentaa maksumääräyksen tulostumaan suoraan kannettavaan printteriinsä älylasien avulla.

– Ergonomia on selkeästi parantunut ja tämä nopeuttaa työtä, kun fyysinen työ on helpompaa ja myös virheiden määrä on vähäisempää, Tampereen kaupungin pysäköinnintarkastaja Mikko Huikko kertoo sovelluksen eduista.

Neuvottelut Tukholman kanssa pitkällä

Tamperelaisen ohjelmistotalo Vincitin kehittämä sovellus mahdollistaa jopa satojen auton tarkistamisen tunnissa.

– Yksi esimerkki on, että puolessatoista tunnissa tarkistettiin 600 autoa eli se on noin yksi neljäsosa siitä ajasta mikä menee vanhoilla laitteilla, Vincitin tuotepäällikkö Essi Pihlajamäki kertoo.

Google Glass -älylaseille kehitetty sovellus ollaan ottamassa käyttöön tänä vuonna useissa suomalaiskaupungeissa. Sovellus on ollut testattavana Tampereen kaupungin pysäköinninvalvonnassa tammikuusta lähtien. Tällä hetkellä pohditaan paljonko laitteita hankitaan.

Innovaatio on herättänyt kiinnostusta aina Australiaa myöten ja neuvottelut muun muassa Tukholman kanssa ovat jo pitkällä.

Pihlajamäen visiot siintävät jo tulevaisuudessa ja lasit ovat todennäköisesti välivaihe ennen kauko-ohjattaviin lennokkeihin, droneihin, siirtymistä.

– Jossain vaiheessa voi olla, että tarkastamiseen ei tarvita ihmistä ollenkaan, Pihlajamäki visioi.

Lue seuraavaksi