1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kahdeksan kuvaa todistaa: Puheenaiheet pysyvät vuosikymmenestä toiseen

Festariviinoista, rapakuntoisista teistä tai työtehokkuudesta syntyy helposti innokkaita keskusteluja. Näin on ollut jo vuosikymmeniä. Sen todistavat myös lehtikuvaajan arkiston mustavalkoiset kuvahelmet.

Kuva: Antti Suominen

1

Alkoholin anniskelu festivaaleilla muuttui Pori Jazzin osalta pari vuotta sitten. Viimeiseen kahteen kesään Kirjurinluodon konserttialueelle ei ole saanut viedä omia juomia. Julkisuudessa on käyty kiivasta keskustelua muun muassa siitä, onko jazzkansa enemmän vai vähemmän juopunutta kuin vapaamman alkoholikäytännön aikaan?

Antti Suomisen kuva vuodelta 1970 kertoo, että sivistynyt tissuttelu on festivaalin alkuvuosista lähtien kuulunut Pori Jazzin henkeen.

Kuva: Antti Suominen

2

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Porin teknisellä palvelukeskuksella on ollut tänä vuonna vaikeuksia löytää töitä työntekijöilleen. Joka puolella Suomea pyritään muutenkin tehostamaan toimintaa kunnallisella puolella.

Vuonna 1975 töitä näyttää riittäneen.

Kuva: Antti Suominen

3

Pysäköintimittarit alkoivat yleistyä Suomessa 1960-luvulla. Ensimmäiset pysäköintimittarit asennettiin Porin torille 1964. Mittarit olivat paikkakohtaisia. Nykyään pysäköinti tuottaa Porin kaupungille miljoona euroa vuodessa. Parkkimaksuista riittää edelleen puhuttavaa ympäri Suomen.

Kuva: Antti Suominen

4

Teiden kunto herättää aina kiihkeää keskustelua. Porin ja Rauman välillä kulkeva vanha Raumantie oli aika mutkainen 1973. Porissa alettiin rakentaa 1950-luvulla uusia valtateitä Helsinkiin, Turkuun, Raumalle, Tampereelle ja Vaasaan sekä Reposaareen.

Porin ja Rauman välinen tieosuus on keskusteluttaa yhä. Satakunnan päättäjät ovat toistuvasti harmitelleet valtatie 8:aan käytettyjen varojen valumista Turun seudulle. Porin ja Rauman välille on toivottu nelikaistaista valtatietä.

Siltarumpupolitiikka toimi satakuntalaisvinkkelistä ilmeisesti paremmin ennen vanhaan. 1950-luvun useiden tiehankkeiden aikaan levisi lentävä lause, jonka mukaan "tien saa Suomessa varmimmin toteutettua, jos sen toinen pää on Porissa".

Kuva: Antti Suominen

5

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ehdotti viime syksynä mahdollisuutta jättää autonsa katsastamatta, kunhan hoitaa ajoneuvonsa huollon säännöllisesti.

Porilainen katsastusmies Aarne J. Mäkinen työn tohinassa 1961. Siihen aikaan katsastusmiehet olivat vielä yksi pelätyimmistä ammattikunnista.

Mäkisen legendaarinen lausahdus "Kantakirjaan meni!" jäi monen autoilijan mieleen jännityksen lauettua.

Kuva: Antti Suominen

6

Monissa julkisissa rakennuksissa on nykyään sisäilmaongelmia – niin myös porilaisessa Liinaharjan vanhainkodissa. Porin Liinaharjan vanhainkotiin tulivat ensimmäiset asukkaat 1969. Vanhainkodin väki vaikutti 1978 otetussa kuvassa tyytyväiseltä ja pirteältä.

Liinaharjan asukkaat sijoitettiin uusiin asuntoihin nopealla aikataululla loppuvuodesta 2015. Rakennuksen purkamistakin pohdittiin, mutta globaali pakolaiskriisi toi talolle uusia asukkaita. Nyt Liinaharjan entisessä vanhainkodissa asuu 200 turvapaikanhakijaa.

Kuva: Antti Suominen

7

Kirsi Kunnas työryhmineen teki aikansa klassikko-oppikirjan 1970. Opetusmenetelmä muuttuvat pikkuhiljaa. Peruskoulun syksynä 2016 voimaan tuleva opetussuunnitelma antaa tilaa erilaisille rooli- ja oppimispeleille. Tabletit ovat yleistyneet kovaa vauhtia myös alakouluissa viime vuosina.

Kuva: Antti Suominen

8

Muutama vuosi sitten kauppoihin tulleet itsepalvelukassat yleistyvät kovaa vauhtia.

Marraskuussa 1971 Porin keskustassa sijaitsevaan Teljäntorin kauppakeskukseen avattiin Lips-tavaratalo. Asiakkaan ei tarvinnut pärjätä ilman palvelua.

Kuvaajaveteraanin arkiston helmet ilahduttavat somekansaa

Kuva: Antti Suominen

Mustavalkoisen kuvamaailman on vanginnut uransa aikana lehtikuvaaja Antti Suominen. Nyt jo eläkkeellä oleva kuvaaja poimii Facebookiin laajasta arkistostaan ajankohtaan sopivia valokuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Sävykkäiden vanhojen kuvien nostalgia viehättää sosiaalisessa mediassa ajanviettäjiä.

Porilainen Suominen aloitti kuvaustyönsä 1954 Satakunnan Kansa -maakuntalehdessä. Lehtikuvaajan vakinaisen paikan hän sai 1956. Mustavalkoiset valokuvat muistuttavat menneen ajan lisäksi siitä, ettei nykyajan melskeessä ole isosti uutta. Muutosvastarintaa ja kiihkeitä keskusteluja on käyty aina.

Kuva: Antti Suominen