Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Brysselin iskuissa on tyypilliset globaalin jihadismin piirteet

Ulkopoliittisen instituutin terrorismiasiantuntija Teemu Sinkkonen katsoo, että iskut ovat vaatineet ennakkosuunnittelua ja valmistelua. Vielä ei voi tietää, liittyvätkö ne suoraan äskeisiin terrorismipidätyksiin.

Teemu Sinkkonen Kuva: Yle

Ulkopoliittisen instituutin terrorismiasiantuntija Teemu Sinkkonen katsoo, että Brysselin iskut ovat tyypillisiä globaalin jihadistisen liikkeen terrori-iskuja. Lentokenttä iskun kohteena on hyvin tyypillinen terroristijärjestöille, ja Brysselissä tehdyn iskun vaikutukset heijastuvat nopeasti laajalle.

– Bryssel on Euroopan unionin pääkaupunki, sitä kautta iskulle saadaan mahdollisimman paljon kerrannaisvaikutuksia, eli lentoliikennettä pysähdytettyä ja ohjattua muualle, vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen arvioi.

Samalla iskut saadaan vaikuttamaan mahdollisimman monen ihmisen elämään.

Tuoreessa muistissa ovat vielä viime vuoden tapahtumat Pariisissa, tammikuun isku Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja marraskuun hyökkäykset, joissa kuoli 130 ihmistä ja joissa oli kytköksiä Belgiassa toimiviin verkostoihin.

– Tässä on kyse hyvin todennäköisesti samoista terroristiverkoista. Ei ehkä sama solu, mutta jokin toinen solu siellä on tämän teon taustalla, Sinkkonen arvioi.

Sinkkonen arvioi, että näin laajamittainen isku on vaatinut pitkää ennakkosuunnittelua ja valmistelua.

– Tässähän on vähän spekuloitu, onko neljä päivää sitten tapahtunut Salah Abdeslamin pidätys vaikuttanut tämän iskun toteuttamiseen. Se voi olla mahdollista, mutta kyllä tällainen teko on suunniteltu etukäteen ja valmius iskuun on ollut olemassa, Sinkkonen sanoo.

Sinkkonen korostaa, että tiedot Brysselin iskuista vasta täsmentyvät eikä ole varmaa, liittyvätkö ne suoraan Abdeslamin pidätykseen.

– Ei tiedetä, onko isku toteutettu kostona vai ei. Joka tapauksessa kapasiteetti iskeä on ollut. Riippumatta pidätyksestä isku olisi jossain vaiheessa toteutettu. Siinähän käytettiin useita räjähteitä ja on ollut myös ampumista. Siinä mielessä tämä on hyvin tyypillinen globaalin jihadistisen liikkeen toteuttama terrori-isku.