1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brysselin räjähdysten silminnäkijä Aftonbladetille: Paljon verta ja haavoittuneita

Ruotsalaiskirjailija Anna Benson kertoo katon sortuneen räjähdysten voimasta. Lentokentällä oli myös Svenska Dagbladetin kirjeenvaihtaja, joka kertoo räjähdysten olleen niin voimakkaita, että ne tuntuivat koko kehossa.

Ambulanssi matkalla terminaaliin Kuva: EPA / Olivier Hoslet

Brysselin lentokentällä tiistaiaamuna ollut ruotsalainen kirjailija Anna Benson kertoo nähneensä paljon haavoittuneita sen jälkeen, kun kentällä oli sattunut kaksi räjähdystä.

Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelema Benson oli kumppaninsa kanssa lähdössä lennolle kotiin, kun heidän yläpuolellaan räjähti.

– Katto sortui edessämme, meidän täytyi olla juuri räjähdyksen alapuolella, hän toteaa.

Räjähdysten jälkeen Benson seurasi pelastustöitä lentokentän ulkopuolella. Hän kertoo nähneensä, kun kentälle kannettiin 40 paarit.

– Verta ja haavoittuneita on paljon. Monet näyttävät kuolleilta, Benson sanoo.

Benson ja hänen kumppaninsa selvisivät vammoitta, mutta heidän ympärillään on hoidettu haavoittuneita.

"Räjähdys tuntui koko kehossa ja maa tärisi"

Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) kirjeenvaihtaja Teresa Küchler oli niin ikään Zaventemin kansainvälsellä lentokentällä, kun räjähdykset sattuivat. Hän kertoo toisen räjähdyksistä olleen niin voimakas, että se tuntui koko kehossa ja maa tärisi.

Küchler kertoo olleensa noin 200 metrin päässä räjähdyspaikasta, joka oli Yhdysvaltoihin lähtevien lentojen lähtöselvitystiskien luona.

Küchler kertoo ajatelleensa heti, että tapahtunut oli kosto äskettäisistä pidätyksistä Brysselissä. Uskon, että niin ajattelivat kaikki, hän sanoo.

Küchlerin mukaan kentällä oli räjähdyksen jälkeen savua ja monet makasivat maassa. Hänen näkemänsä ihmiset eivät vaikuttaneet haavoittuneilta, vaan olivat ilmeisesti painautuneet maahan, kun eivät tienneet, minne pitäisi mennä.

Küchler piiloutui kahvilatiskin taakse, ja hänen vieressään oli itkevä nainen. Noin kymmenen minuutin päästä vartija tuli kysymään, ovatko he kunnossa.

Heidät vietiin yhdessä 400–500 muun ihmisen kanssa busseilla terminaali B:stä toisaalle kentällä. Laukut he joutuivat jättämään.

Küchler kertoo ihmisten kävelleen hiukan kuin zombiet. Henkilökunta huutaa ja kaikki tottelevat määräyksiä, hän kuvailee.