1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brysselin iskut

Brysselin metroräjähdys 20 metrin päässä toimistosta: "Tunnelma on epäuskoinen"

Maataloustuottajien kattojärjestön Copa-Cogecan toimisto sijaitsee aivan Maelbeekin metroaseman vieressä. Järjestön pääsihteeri Pekka Pesonen näki toimistolle saapuessaan, kuinka havoittuneita oli tuotu metrosta kadulle.

Matkustaja poistuvat metrosta Arts-Loisin ja Maelbeekin asemien välissä räjähdyksen jälkeen 22. maaliskuuta. Kuva jaettu Twitterissä eikä sen alkuperää voida taata. Kuva: Evan Lamos / EPA

Pekka Pesonen oli Euroopan parlamentissa, kun ensimmäiset räjähdykset sattuivat Zaventemin lentokentällä.

– Kun lähdin toimistolle muutaman sadan metrin päähän parlamentista, sain matkalla tiedon, että toimistomme vieressä on räjähtänyt. Siellä poliisi ja sotilaat olivat vahvasti paikalla ja rakennukset oli piiritetty. Kaduilla oli vielä silloin paljon väkeä, koska oli aamuruuhka.

Pesonen näki myös, kuinka Maelbeekin metroasemalla sattuneessa räjähdyksessä haavoittuneita oli tuotu kadulle.

Kuva: Google / Yle

– Näin haavoittuneita ihmisiä, jotka oli tuotu yhden pääkadun jalkakäytävälle ja he olivat siinä alumiinifolioihin käärittynä. Tietenkään siihen ei voinut jäädä, eikä sitä voinut sen tarkemmin voinut jäädä analysoimaan. Aika dramaattiselta se näytti.

Pesonen kuvailee tunnelmaa räjähdyspaikan vieressä sijaitsevalla toimistolla rauhalliseksi. Työt jatkuvat niin hyvin kuin vain voivat.

– Tunnelma on aika epäuskoinen, sillä meidän toimistotilamme ovat alle 20 metrin päässä räjähdyspaikasta, mutta onneksi betoniseinien takana. Meidän sihteeristössä tämä räjähdys kuultiin ja henkilökunta on aika järkyttynyt, koska ei tällaista kukaan voisi normaali työpäivänä olettaa.

Pesonen kertoo, että he voivat poistua rakennuksesta, jos on tarve mennä esimerkiksi perheensä luokse.

– Poliisi ei suinkaan tätä lähtemistä estä, mutta julkinen liikenne ja kadut tästä lähialueelta on suljettu, joten lähteminen voi olla vaikeata. Tilanne on dramaattinen siinä suhteessa, että yhteydenottoja tulee koko ajan ja GSM-verkko on jumiutunut aika raskaasti. Siksi tiedotamme täältä päin, että kaikki on hyvin.