Tätä tarjoaa enää vain harva apteekki: nilsiäläisapteekkarin omaa yskänlääkettä myydään pullokaupalla

Kuopion Nilsiään ajetaan kauempaakin hakemaan eläköityneen apteekkarin nimikkolääkettä, joka koostuu vanhoista, tehokkaiksi todetuista aineksista – myös pirtusta. Kyse on katoavasta perinteestä, sillä nykyisin apteekkien omat valmisteet ovat erittäin harvinaisia.

Kuva: Goodshoot.com

Reino Mustonen sairasti nuorena poikana hinkuyskää jo toista kuukautta. Lääkkeenä käytetty timjamiliemi ei nuorelle miehelle maistunut, ja sairasvuoteella hänelle heräsi idea omasta yskänlääkkeestä. Mustonen kehitteli mikstuuraa päässään vuosikymmeniä, kunnes pari vuotta ennen eläkeikää lääke löysi viimein tiensä Nilsiän apteekin hyllylle.

R. J. Mustosen yskänlääkkeen maine on yli kymmenessä vuodessa kiirinyt, sillä nilsiäläisten lisäksi mikstuuraa tullaan hakemaan myös muilta paikkakunnilta ja tuote on kiinnostanut jopa turisteja.

Nilsiän apteekin nykyinen apteekkari Pirkko Oksman sanoo, että Mustosen yskänlääkettä myydään keskimäärin 30 pulloa viikossa. Parhaimmillaan flunssakauden aikaan yskänlääkettä on myyty jopa 63 pulloa viikossa. Mustonen itse ei halunnut rahoja tuotteen myynnistä.

– Jätin yskänlääkkeen uudelle apteekkarille ja sanoin, että siitä vaan, anna mennä.

Vanhat yskänlääkkeet koottuna yhteen – "pirtua" unohtamatta

Nyt jo eläkkeellä oleva Mustonen kertoo, että vahvassa lääkkeessä on käytetty perinteisiä yskään vaikuttavia aineita: anista, kamferitippoja ja fenkolia. Alkoholi on myös olennainen osa lääkettä, sillä se lamauttaa yskäkeskusta.

– Kyllä tässä pirtua käytettiin tai on käytettävä. Alkoholia ei saanut olla muistaakseni kuin 20 prosenttia pullosta. Tässä on vanhat, tehokkaat yskänlääkkeet koottuna yhteen.

Mustonen muistelee, että ainesten tasapainoa syynättiin aikoinaan kollegoiden kanssa tarkkaan, jotta aineet sopisivat toisiinsa eivätkä aiheuttaisi haittaavia sivuvaikutuksia.

Tarkasta kehittelytyöstä huolimatta lääke ei mennyt ensimmäisellä kerralla läpi Lääkintähallitukselle, eli nykyiselle Fimealle. Koostumuksessa ei ollut vikaa, mutta lääkkeen nimi piti vaihtaa.

– Ajattelin, että Apteekkarin yskänlääke on hyvä nimi, sillä sitä on paljon käytetty. Mutta koska minulla oli lääkkeessä eri koostumus, niin Lääkintähallituksesta tuli viesti, että nimi ei käy. Siksi muutin nimen aivan omintakeiseksi, Mustonen naureskelee.

Kuoleva perinne apteekeissa

Ennen oli tavallista, että apteekkarit kehittivät apteekilleen oman lääkevalmisteen. Yliproviisori Anna von Bonsdorff-Nikander Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, että nykypäivänä on erittäin harvinaista, että apteekissa valmistetaan vain kyseisessä apteekissa myytäviä omia valmisteita.

– Olen tehnyt kohta kymmenen vuotta apteekkitarkastuksia ja nykyisin enää vain yksittäisissä apteekeissa tehdään omia valmisteita. Tällaiset apteekkien valmistamat omat lääkevalmisteet ovat pääosin yskänlääkkeitä, yliproviisori tarkentaa.

Von Bonsdorff-Nikanderin mukaan apteekeissa valmistetaan edelleen lääkärin määräämiä lääkkeitä, vaikka näidenkin määrä on vähentynyt viime vuosina merkittävästi. Farmaseuttinen henkilökunta on oikeutettu valmistamaan lääkkeitä apteekeissa.

Myös R. J. Mustosen yskänlääkkeen tekevät farmaseutit, Nilsiän apteekista kerrotaan.