Tutkija: Brysselin iskut vaikuttavat koordinoiduilta

Brysselin tapahtumat vaikuttavat koordinoidulta terrori-iskulta, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen. Paronen muistuttaa, että terroriuhka Brysselissä on ollut erittäin korkea.

Brysselin iskut
Antti Paronen
Brysseliin tehdyillä iskuilla on oma symboliarvonsa, mutta samalla kaupunkiin on pesiytynyt paljon jihadistista liikehdintää, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen sanoi.Yle

Mittava useiden iskujen sarja viittaa siihen, että yksittäiset terroristisolut ovat odottaneet liikkeellelähtökäskyä tai omaa päätöstä lähteä liikkeelle, sanoo tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Hänen mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista pohtia, mikä terroristit on saanut liikkeelle.

Paronen huomautti ennen puoltapäivää tehdyssä haastattelussa, että Brysselin tapahtuma ei vielä ollut varmistettu terrori-iskuiksi.

Brysseliin tehdyillä iskuilla on oma symboliarvonsa, mutta samalla kaupunkiin on pesiytynyt paljon jihadistista liikehdintää, Paronen sanoi.

– Sitä myöten terroriuhka on ollut Brysselissä erittäin korkea. Erityisesti Brysselin lentokenttä on ollut oletettu kohde.

Euroopassa on lyhyen ajan sisään tapahtunut useita terrori-iskuja. Pariisissa terroristit iskivät eri puolilla kaupunkia viime marraskuussa. Viime vuoden tammikuussa terroristit hyökkäsivät niin ikään Pariisissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen.

– Iskuissa on nähty hetkellisiä väliaikoja. Tässä vaikuttaa olevan eräänlaisia koulutus- ja varautumisaikoja, Paronen sanoi.

Parosen mukaan vielä on liian aikaista sanoa, mitä vaikutuksia iskulla tulee olemaan.

– Mikään ei missään nimessä osoita, että terrorinvastainen yhteistyö viranomaisten välillä olisi lieventymässä. Päinvastoin voisin kuvitella, että nyt viranomaistaholta nousee yhä enemmän vaateita lisäresursseihin ja tiedusteluoikeuksiin tällaisten iskujen ehkäisemiseksi.