1. yle.fi
  2. Uutiset

Joukkoliikennelautakunta toivoo muutoksia Turun uuden Kauppatorin suunnitelmiin

Lautakunnan mielestä Eerikinkadun pysäkkejä ei pidä vähentää. Lautakunta kannattaa kuitenkin keskustan kehittämistä.

joukkoliikenne
Kauppatorin havainnekuva
Turun kaupunki

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta toivoo muutoksia kaupunkikeskustan liikenne-, katu- ja torisuunnitelmiin.

Erityisesti huolta aiheuttaa Eerikinkadulla sijaitsevan pysäkkiparin siirto kauppatorin kohdalta eri kortteliin tavaratalo Wiklundin edustalle. Muutos sirpaloisi torille perinteisesti keskittynyttä joukkoliikennettä. Turun kaupungin suunnitelmissa on rakentaa Eerikinkadulle uusi suojatie, joka vähentäisi pysäkkien määrää.

Lautakunnan toivelistalla ovat myös mittavat bussikaistajärjestelyt ja liikennevaloetuisuudet, sillä kauppatorin pysäkkimäärän väheneminen kiristää linja-autojen aikatauluja.

Kauppiaskadun rauhoittaminen autoliikenteeltä saa joukkoliikennelautakunnalta kannatusta. Myös Yliopistonkadun muuttaminen kävelykaduksi Kauppiaskadun ja Aurakadun välisellä osuudella on mahdollista. Lautakunnan mukaan Kauppiaskadun ja Yliopistonkadun muutoksien vaikutuksia joukkoliikenteelle tulisi selvittää kuitenkin tarkemmin.

Lautakunta muistuttaa, että sähkökäyttöisten bussien latausmahdollisuus on otettava huomioon. Turussa otetaan ensimmäiset sähköbussit käyttöön syksyllä. Joukkoliikennelautakunnan mielestä sähköbussin lataus pitää pysyä suorittamaan samanaikaisesti, kun matkustajia otetaan kyytiin.

Joukkoliikenne on osa toimivaa keskustaa

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta muistuttaa lausunnossaan, että joukkoliikennejärjestelyjä tulee miettiä tarkkaan maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen aikana. Joukkoliikennettä ei voi siirtää pois Kauppatorin laidalta rakentamisen ajaksi.

Joukkoliikennelautakunta on vahvasti keskustan kehittämisen kannalla. Lautakunta muistuttaa, että toimiva joukkoliikenne on elinehto elävälle keskustalle.

Lautakunnan laskelmien mukaan keskustassa asioivista noin kolmannes liikkuu joukkoliikenteellä. Kauppatorin pysäkeiltä noustaan bussiin noin 22 000 kertaa päivässä. Reilut 8 miljoonaa nousua vuodessa Kauppatorilta tarkoittaa, että joukkoliikenteen toimintaedellytykset kaupungin ytimessä tulee varmistaa myös tulevaisuudessa.

Turun kaupungin tavoitteena on uudistaa kauppatori ja sen lähiympäristö, jotta keskustan kilpailukyky parantuisi.

Joukkoliikennelautakunta käsittelee lausuntoehdotusta keskiviikkona.

Lue seuraavaksi