Hyppää sisältöön

"Pissahädästä" on tullut nuorten naisten tapa seisoa – emmekä me muutkaan osaa

Bussipysäkillä seisoo joukko nuoria naisia. Kaikilla on jalat ristissä, ihan kuin heillä olisi kova pissahätä. Samaan näkyyn törmää usein esimerkiksi koulujen pihoilla. Huonosta asennosta tulee helposti tapa, jota ei tiedosta ennen kuin se alkaa aiheuttaa oireita.

Nuoret tytöt seisovat usein jalat ristissä, kuin pissaa pidätellen. Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Erikoistutkija Marjo Rinne UKK-instituutista sanoo, että nuorille syntyy helposti erilaisia seisomis- ja istumismaneereita.

– Pojilla tulee lökäpöksykävelyä ja jalat ristissä seisovat tytöt yrittävät ehkä hakea sievää, kapeaa asentoa. Nuoret tytöt myös matkivat usein mallikävelyjä. Silloin lantio on eteenpäin työntynyt, selkä notkolla ja polvet vähän yliojentuneina, Rinne toteaa.

"Pissahätäasento" on myös fysioterapeutille tuttu. Ongelma siitä tulee, jos asentoon hakeutuu jatkuvasti asiaa tiedostamatta.

– Se muuttaa lantion alueen tasapainoa ja venyttää lantiota stabiloivia lihaksia. Jos näin seisoo vuosikausia, nivelpinnat eivät pysy tasapainossa, Kotkan Neljännessä Nikamassa työskentelevä, alaraajojen virheasentoihin erikoistunut fysioterapeutti Jari Rantala toteaa.

Pieni virhe aiheuttaa ketjureaktion

Rantalan mukaan mikä tahansa jalan virheasento on iso rasitus koko lantion ja selän alueelle. Jos nilkkanivel on löysä, nilkka kiertyy sisään, polvi kiertyy sisään ja lantio putoaa alas.

– Koko kroppa menee epätasapainoon leukaniveleen asti. Näistä tapa-asennoista tulee selkä- ja polvivaivoja, joita korjataan harjoitteilla ja tukipohjallisilla, Rantala kertoo.

Pojilla tulee lökäpöksykävelyä ja tytöt yrittävät ehkä hakea sievää, kapeaa asentoa.

Marjo Rinne

Virheasentojen yleisyydestä kertoo se, että fysioterapeuteilla riittää asiakkaita. Ikähaitari on nuorista vanhuksiin. Tosin ongelmiin puututaankin nykyään herkästi.

Virheasentoja ovat esimerkiksi ylipronaatio, yliojentuneiden jalkojen päällä seisominen ja se, kun seisotaan vain toisen jalan varassa.

– Jos lantio vielä työntyy sivulle, se aiheuttaa alaselkään epäsymmetristä kuormitusta ja lonkan seutuun rasitusta sillä puolella, jolla paino on, UKK-instituutin erikoistutkija Marjo Rinne toteaa.

Ota mallia pikkulapsista

Huonossa seisoma-asennossa koko kroppa roikkuu nivelsiteiden varassa. Lihastyötä ei juuri tehdä, ja siitä koituu Rinteen mukaan myöhemmin ongelmia.

– Nuorilla se ei tunnu, mutta vanhemmiten alkaa selkä väsyä. Oireet tuntuvat eniten alaselässä ja lonkan seudussa. Kun seisoo pitkään huonossa asennossa, venyneestä nivelestä voi tulla kankea.

Ihminen hakeutuu tiettyyn asentoon tiedostamatta.

Koko kroppa menee epätasapainoon leukaniveleen asti.

Jari Rantala

– Valitaan mieluummin saman puolen jalka, jonka varassa seistään. Kun lihaksistoa käytetään vain toispuoleisesti, tulee epäsymmetrioita.

Rinne neuvoo ottamaan mallia pikkulapsista. He ovat erinomaisia istujia.

– Pienet lapset käyttävät selkäänsä ergonomisesti parhaiten. Kasvaessa tulee tiettyjä tapoja ja tottumuksia. Ne ovat hyvin sisäsyntyisiä, eikä niitä edes tiedosta ennen kuin alkaa tulla vaivoja.

Erikoistutkija Marjo Rinteen mukaan ihminen ei taivu istumaan oikein, jos hän käyttää tiukkoja farkkuja. Kuva: Marjo Rinne

Farkut ovat liian tiukkoja

Rinteen mukaan lähes kaikki seisovat ja istuvat aika ajoin huonossa asennossa.

– Huonossa asennossa istumisen tai seisomisen kestosta ei ole tehty suoraan tutkimuksia, mutta etenkin istumisessa on petrattavaa.

Pulmia tuo ehkä hiukan yllättäen vaateteollisuus.

– Nyt käytetään hyvin tiukkoja farkkuja, eikä silloin pystytä käyttämään lonkan koukistusta hyvän istuma-asennon löytöön. Selkä väsyy ja alkaa tuntua kipuja.

Sinulla on kuin panssari päällä. Kyykkyynkin pitää mennä niin, että polvista taipuu mutta lonkasta ei.

Marjo Rinne

Rinne nimittää asentoa pallokaareksi. Kun selkä pyöristyy, paine tulee selän takaosan rakenteille ja pudottaututaan pakaroille. Sidekudosrakenteet venyttyvät.

– Sinulla on kuin panssari päällä. Kyykkyynkin pitää mennä niin, että polvista taipuu mutta lonkasta ei.

Selän pyöreys heijastuu myös yläselkään, niskaan ja hartioihin.

– Katselin reissussa ollessani lentoasemalla naista, joka näppäili puhelinta ja istui tosi huonossa asennossa ties kuinka kauan. Asento oli aivan järkyttävä.

Koulussa löhötään?

Rinne arvioi, että koulumaailmassa tämä on tyypillistä.

– Koulut varmaan allekirjoittavat tämän, että nuoret löhöävät siellä tällä tavalla.

Kouvolan Kymintehtaan koulun rehtori Petri Haapio repeää nauruun kuullessaan Rinteen analyysin.

– Oppilaiden asennot ovat aika luovia. Istutaan kauniisti selkä suorassa ja maataan ja kaikkea siltä väliltä.

Oppilaiden asennot ovat aika luovia.

Petri Haapio

Mutta opettajat puuttuvat löhöämiseen nopeasti. Oppilaan pitää keskittyä opetukseen ja myös näyttää siltä.

Haapio muistuttaa, että nykyään oppilaat eivät enää istu tunneilla tiukasti pulpetissa.

– Voi istua vaikka jumppapallolla opetuksen aikana. Pulpetit ja tuolit voidaan myös säätää oppilaan mittojen mukaan hyvinkin ergonomisiksi.

seisoja
seisomista
Kun liikutat hiirtä kuvan oikeaan reunaan, näet hyvän seisoma-asennon. Vasempaan päin mennessä paljastuu yleinen virheasento. Toispuoleiset asennot rasittavat selkää pidemmän päälle.

Näin seisot ja istut oikein

Mikä sitten on hyvä seisoma- ja istuma-asento?

Seistessä rangan on kuljettava takaa katsottuna luotisuoraan eikä se saa olla vinossa kumpaankaan suuntaan. Polvet eivät saa olla yliojentuneet, mutta eivät myöskään koukussa.

Jalkojen ei pitäisi kääntyä sisäänpäin pihtipolviksi, eikä ulospäin länkisääriksi. Lisäksi niiden tulee olla hiukan erillään toisistaan.

Sivulta katsottuna hartialinja ja korvannipukka menevät samassa linjassa lantion ja nilkan kohdalta. Hartiat ovat rennot, ei eteenpäin kiertyneet.

Istuessa selkä on hyvässä asennossa, kun lonkat ovat koukussa ja selkään tulee normaali notko. Selkänoja tukee selkää, ja jalkojen on hyvä ylettyä maahan. Ratsastusta matkiva asento on paras.

– Korkeammalla tuolilla kuten talousjakkaralla selkä saa luonnostaan hyvän asennon, kun istuu jakkaran reunalla ja jalat ovat tukevasti lattialla. Silloin osa kehon painosta on jalkojen varassa, mikä keventää selän kuormitusta, Rinne vinkkaa.