Automatka lasten kanssa edessä? Kokeneet matkaajat kertovat onnistuneen ajoreissun reseptin

Takapenkin riidat ja kiukut ovat tuttuja monissa lapsiperheissä. Pienten matkaajien aika voi käydä pitkäksi, kun automatka kestää pitkään. Kaksi kolmen lapsen äitiä kertoo omat vinkkinsä onnistuneeseen autoreissuun.

liikenne
Padi voikkari sipsit pillimehu patukka ja aku.
Yle Uutisgrafiikka

Hattulalaisessa kolmen lapsen perheessa perinteinen bongausleikki on pelastanut monta automatkaa. Jokainen valitsee joko automerkin tai auton värin, ja sitten aletaan laskea.

– Se voittaa, jonka väriä tai merkkiä tulee eniten vastaan. Tämän leikin avulla voi mennä tuntikin ihan kepoisesti, perheen äiti Marjo Juutilainen sanoo.

Sama leikki on todettu toimivaksi myös helsinkiläisen Ojalan perheen ajomatkoilla.

– Kun pienin ei vielä tunnistanut automerkkejä, kilpailimme siitä, kuka näkee ensimmäisenä traktorin, liikennemerkin tai vaikka järven. Tähän voi osallistua pienikin lapsi, kolmen pojan äiti Elina Ojala kertoo.

Tabletteja, äänikirjoja, sarjakuvia

Ajatellaan mieluummin, että ajaminen on kiva ja tärkeä osa matkaa eikä pelkkä välttämättömyys.

Elina Ojala

Juutilaisten autossa joka lapsella on oma pino Aku Ankkoja. Niiden ääressä 8-, 6- ja 3-vuotiaat lapset viihtyvät pitkään. Välillä kuunnellaan äänikirjoja.

– Äänikirja ei tosin ole ykkösvaihtoehto, koska silloin aikuiset eivät voi puhua. Aika äkkiä tulee pyyntöä, että olkaa hiljaa, Marjo Juutilainen toteaa.

Joskus katsotaan lastenohjelmia tablettitietokoneelta. Sitä pystyy katselemaan kaksi vierekkäin istuvaa takapenkkiläistä.

Yhteislaulua ja levyraateja

Autossa voi myös hoilata yhteislauluja tai järjestää levyraadin. Kun kuunnellaan kappaleita ja annetaan pisteitä, muutamia kymmeniä kilometrejä päästään keveästi eteenpäin.

Ojalan perheessä pojat saavat myös yleensä valita autoon yhden mieluisan viihdykkeen. 12-vuotias valitsee tällä hetkellä tabletin, 10-vuotias kirjan ja 6-vuotias pehmon tai muun tärkeän lelun.

Riittävästi pysähdyksiä

Se voittaa, jonka väriä tai merkkiä tulee eniten vastaan. Tämän leikin avulla voi mennä tuntikin ihan kepoisesti.

Marjo Juutilainen

Kun reissuun varaa riittävästi aikaa, matkan varrella on mahdollisuus pysähdellä. Juutilaiset ajavat silloin tällöin kahden ja puolen tunnin mittaista mummolamatkaa. Pääsiäisenä on tarkoitus reissata Lappiin.

– Pysähdymme herkästi, jos matkan varrella on joku kivannäköinen paikka. Käymme syömässä, ja välillä juoksemme kilpaa auton ympäri, Marjo Juutilainen kertoo.

Toisissa perheissä puolestaan toimii paremmin se, että pysähdyspaikat suunnitellaan etukäteen.

Myönteistä valmistelua

Lapsia voi myös valmistella niin, että ajomatka on tärkeä reissun osa.

– Ajatellaan mieluummin, että ajaminen on kiva ja tärkeä osa matkaa eikä pelkkä välttämättömyys, Elina Ojala sanoo.

Lapset nukkuvina autoon, kuskille kahvia

Kun pojat olivat pienempiä, Ojalat lähtivät usein yli kuuden tunnin ajomatkoille keskellä yötä. Matka sujui siten mukavammin.

– Lähdimme kotoa esimerkiksi neljältä aamuyöllä. Lapset kannettiin nukkuvina autoon, ja he pysyivät unessa ensimmäiset kolme tuntia. Kuski pysyi virkeänä kahvin avulla, Elina Ojala sanoo.