Mämmibaarissa syntyvät pirtelöt ja lihapullat – katso reseptit

Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset valmistavat mämmibaarissa pirtelöä, hyydykekakkua, jäädykettä, pullaa, sämpylöitä ja lihapullia. Annostelussa kohtuus on tärkeää.

mämmi
Maa- ja kotitalousnaisten Johanna Hylkilä ja Auli Saukko Kruununvoudintalon Mämmibaarissa.
Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan

Mämmipirtelö

150 g vaniljajäätelöä

250 g mämmiä

3,5 dl maitoa

Vatkaa kaikki aineet tehosekoittajalla tai vispilällä sekaisin. Kaada laseihin ja tarjoa kylmänä.

Mämmi antaa lihapullille hyvän aromin

Pääsiäisen lihapullat syntyvät perusmureketaikinasta höystettynä mämmillä ja sipulilla.

– Sipuli kruunaa lihapullat, se on ehdoton must-juttu. Ja pääsiäisen kunniaksi lihapullat paistetaan pannulla voissa, painottaa emäntä Auli Saukko Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista.

Mämmissä maistuu ruis, joten se sopii monenlaiseen ruokaan. Maku on vahva eli annostelussa kannattaa olla tarkkana.

Maa- ja kotitalousnaisten mämmibaarin annos.
Mämmi antaa lihapullille hienon aromin.Juha Kemppainen / Yle

– Sopiva määrä on noin kymmenen prosenttia reseptin raaka-aineista. Mämmin makua voi tarvittaessa lieventää esimerkiksi makeissa ruoissa sokerilla ja kermalla, Saukko neuvoo.

Mämmin kanssa sopivat suklaa, appelsiininkuori ja vanilja. Kastikkeeksi maa- ja kotitalousnaiset suosittelevat rasvatonta maitoa, vaniljakermaa ja kahvia. Pääsiäisjuoma voi olla vaikka jäätelöstä, maidosta ja mämmistä tehty pirtelö.

Maltaiset lihapyörykät

500 g jauhelihaa (sika-nauta)

1 dl mämmiä

1 sipuli (pieni)

1/2 korppujauhoa

1 muna

1 dl kermaa

1-2 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Turvota korppujauhot kermassa. Lisää jauheliha ja muna. Hienonna sipuli. Lisää sipuli, mausteet ja mämmi mureketaikinaan. Paista lihapullat pannulla voissa. Tarjoile ne esimerkiksi muusin ja vihreän salaatin kanssa.