Analyysi: Eurooppa vapisee – terroristit tuntuvat olevan jatkuvasti askeleen edellä

Terroritekojen pelottavan tiuhaan ravistelema Eurooppa tuntuu joutuneen junaan, jota ei saada pysäytettyä, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Kirsti Karttunen.

Ulkomaat
Lapsi istuu aikuisen harteilla. Aikuinen mies ja nainen pitävät kädessään isoa valkoista kylttiä, jossa lukee "minä rakastan Molenbeekia".
Tuhannet brysseliläisen Molenbeekin lähiön asukkaat kokoontuivat marraskuun 18. päivä kunnioittamaan Pariisin terrori-iskujen uhreja ja julistamaan rakkattaan omaa asuinaluettaan kohtaan.Olivier Hoslet / EPA

Brysselin tiistainen terrori-isku oli eräänlainen aikapommi. Vaikka pommin tikitys kuului, oli ääni liian vaimea, eikä kukaan tiennyt, minne pommi on asetettu, ja milloin se räjähtää.

Veriset iskut säikäyttivät ja syystä, mutta yllätys ne eivät olleet. "Se mitä olemme pelänneet, on käynyt toteen", maan pääministeri Charles Michel sanoi.

Belgia varautui terroritekoihinjo Pariisin iskujen jälkeen marraskuussa. Riskiluokituksen korottaminen ja turvallisuustason nostaminen eivätriittäneet suojaksi. Salah Abdeslamin perjantaisen pidätyksen vuoksi turvatoimet oli viritetty äärimmilleen.

Tiistain pommi ei ole ainut, jonka sytytyslangat johtavat Belgiaan.

Tiistain pommi ei ole ainut, jonka sytytyslangat johtavat Brysseliin ja Belgiaan. Maa yhdistää viimeisimpien terrori-iskujen tekijöitä. He ovat asuneet Belgiassa tai ainakin vierailleet siellä.

Kuten Ranskan presidentti François Hollande marraskuussa sanoi (siirryt toiseen palveluun), "Pariisin iskut suunniteltiin Syyriassa, ja nevalmisteltiin ja organisoitiin Belgiassa". Belgian pääministeri Michel luonnollisesti tyrmäsi ranskalaisten kritiikin ja puolusti maansa tekemää poliisityötä.

Viimeistään nyt voi hyvin sanoa, että Belgiassa on epäonnistuttu jossain.

Kritisoida voisi sitä, ettei maahan palaavia radikalisoituneita saada kiinni tai sitä, ettei terrorismin tielle uusia voimia houkuttelevia tahoja kyetä pysäyttämään.

Terroritekojen pelottavan tiuhaan ravistelemaEurooppa tuntuu joutuneen junaan_, _jota ei saada pysäytettyä.Niin Belgian kuin Ranskankin viranomaiset ovat kuluneiden kuukausien aikana kertoneet kyenneensä estämään suunnitteilla olleita terrori-iskuja. Estettyjen terroritekojen merkitystä ei ole syytä vähätellä.

Tiistaina Brysselissä kuitenkin räjähti. Se, ettei iskua pystytty estämään vahvistaa pelkoa siitä, että terroristit ovat jatkuvasti askeleen edellä. Ovatko ja jos, niin miksi?

Viimeistään nyt voi hyvin sanoa, että Belgiassa on epäonnistuttu jossain.

Siinä missä Belgian ja Ranskan päämiehet kiittelivät perjantaina Molembeekin lähiössä tehtyjä pidätyksiä, huomauttivat arvostelijat Salah Abdeslamin olleen poliisien nenän alla. Hänet pidätettiin noin 500 metrin päässä perheensä kotitalosta.

Abdeslam, jota pidetään yhtenä Pariisin terrori-iskujen päätekijöistä, on kuulusteluissa kertonut suunnitelleensa terrori-iskua myös Brysseliin. Vielä ei ole kerrottu, liittyykö tiistain terroriteko millään tapaa Abdeslamiin. Massiivisia iskuja tuskin saadaan organisoitua tyhjästä muutaman päivän aikana.

Elossa oleva, terroritekoon osallistunut ja kiinni saatu jihadisti on kuitenkin harvinainen aarre. Jos korkean turvallisuusluokan vankilaan suljettu nuori mies puhuu, on hänen antamansa tieto taatusti arvokasta.

Puhuessaan Abdeslam pystyisi kenties valottamaan esimerkiksi sitä, miksi iskut kohdistetaan juuri Keski-Eurooppaan. Se taas voi auttaa ymmärtämään sitä, miksi terroristit iskivät tiistaina juuri Brysseliin.

Kaiken tämän keskellä säikähtäneet Euroopan maat vahtivat rajojaan tarkemmin kuin pitkään aikaan. Ja silti jossain vuotaa.