Koe uusi yle.fi

Liisa Jaakonsaari lähti iskun kohteeksi joutuneelta metroasemalta vähän ennen iskua

"Minut pelastivat tavallista aikaisemmat äänestykset, sanoo europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari."

Kotimaa
Liisa Jaakonsaari.
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mielestä pelon ilmapiirille ei pidä antaa periksi.Yle

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) käveli Maelbeekin metroasemalta europarlamenttiin vain vähän ennen sinne kohdistunutta tuhoisaa terroristi-iskua. Tänä aamuna hän oli liikkeellä tavallista aikaisemmin, koska ulkoasiainvaliokunnassa äänestettiin tavallista aikaisemmin.

– Se liippasi läheltä. Jos olisin lähtenyt vähän myöhemmin, niin olisi nyt joko kuollut tai loukkaantunut. Vakavaksi vetää.

– Minut pelasti suoraan sanoen se, että aamulla oli aikaiset äänestykset, pohtii Jaakonsaari.

Aamu oli erilainen, kuin tavallisesti

Kokenut poliitikko oli kuitenkin kiinnittänyt huomiota jo lähtiessään matkaan pieneltä Josephine-Charlotte -metroasemalta siihen, että poikkeuksellisesti myös pienellä metroasemalla oli paljon poliiseja ja poliisikoiria.

Se liippasi läheltä. Jos olisin lähtenyt vähän myöhemmin, niin olisi nyt joko kuollut tai loukkaantunut. vakavaksi vetää.

Liisa Jaakonsaari

– Tuli sellainen olo, että jotain tapahtuu, koska koskaan aikaisemmin en ole nähnyt poliiseja siellä. Mutta en tietenkään pystynyt aavistamaan mitääntällaista, jatkaa Jaakonsaari.

Sellaisen johtopäätöksen hän kuitenkin tekee, että jokin tieto tai aavistus tulevasta poliisilla ja tiedusteluviranomaisilla on ollut.

Aikaisemmin on ajateltu, että EU-instituutiot eivät olisi primäärikohteita, mutta näyttää olleen toisin.

– Komissio, parlamentti ja neuvosto sijaitsevat kaikki lähellä iskun kohteeksi joutuneita metroasemia, arvioi Jaakonsaari.

Syitä Euroopassa ja maailmanpolitiikan kipupisteissä

Jaakonsaari uskoo, että Brysselin terrori-iskujen seurauksena tiedusteluviranomaisten yhteistyötä Euroopassa tullaan tiivistämään, jotta pystytään ennalta ehkäisemään tämänkaltaisia iskuja paremmin.

– Nythän on käynyt ilmi, että Ranskan ja Belgian välilläkään ei ole tarpeeksi vaihdettu tietoja, toteaa europarlamentaarikko.

Jaakonsaaren mielestä terrorismin syihin sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti on paneuduttava entistä tehokkaammin.

– Jotain mätää on Euroopassa. Terroristithan ovat monesti Eurooppa-kansalaisia, Ranskasta ja Belgiasta. He ovat kasvaneet Euroopassa. Tiedetään, että meillä on Euroopassa toivottomia lähiöitä ja vankilat ovat varsinaisia terroristien rekrytointipaikkoja.

– Kaikkeen tällaiseen pitää kiinnittää huomiota, Jaakonsaari sanoo.

Terrorismin syyt ovat monitahoinen kysymys. Yksittäisistä syistä nousee esiin Palestiinan kysymys.

– Se on aina jonkinlainen tekosyy terroristiyksilöille, että he haluavat tehdä pahaa muille, koska palestiinalaisille halutaan pahaa, toteaa Jaakonsaari.

Pelolle ei pidä antautua, vaan pitää mennä eteenpäin

Terroristien pyrkimyksenä on pelon ilmapiirin ja turvattomuuden luominen Eurooppaan sekä

Tämä vahvistaa pelon ilmapiiriä. Siihen ei tietenkään saa antautua, vaan elämän pitää jatkua ja viranomaisten pitää toimia.

Liisa Jaakonsaari

epäluulon kasvattaminen Euroopan ja muslimien välille. Viime kesänä Euroopassa eskaloituneen turvapaikanhakijatilanteen näkökulmasta nämä iskut tulevat hyvin vaikeaa aikaan saumaan.

– Tämä vahvistaa pelon ilmapiiriä. Siihen ei tietenkään saa antautua, vaan elämän pitää jatkua ja viranomaisten pitää toimia.

Toisaalta Jaakonsaari näkee tapahtuneen jollakin tasolla myös yhdistävän Eurooppaa ja saattavan avata uusia mahdollisuuksia maailmanlaajuiseen yhteistyöhön.

– Myös Venäjä kokee terrorismin suureksi uhaksi. Kyllähän tässä on yhteisiä intressejä. Luulisi, että joitakin pienempiä kiistoja voisi jättää sivuun ja keskittyä tähän, visioi pitkän kokemuksen ulkopolitiikasta omaava europarlamentaarikko.

Henkilökohtaisesti Jaakonsaaren suunnitelmissa on pohtia tapahtunutta pääsiäisen aikoihin Rukan hangilla, jos vain lentoyhteydet toimivat keskiviikkona.