Soini: Euroopassa on vakava terrorismiongelma

"Kyllä minäkin olen ollut ystäviini yhteydessä tekstiviestitse ja kysynyt, oletteko kunnossa."

Brysselin iskut
Timo Soini
Timo SoiniYle

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) tuli Ylen haastatteluun suoraan ulkoministeriön tilannehuoneesta. Tällä hetkellä Suomen hallituksella ei Soinin mukaan ole tarvetta kokoontua Brysselin iskujen tiimoilta.

– Olemme tietysti yhteyksissä ja minä johdan nyt tätä toimintaa täältä tilannehuoneesta käsin. Ja ulkoministeriö on hereillä, Soini kertoo.

Tilannehuoneessa ensimmäisenä huolenaiheena on suomalaisten tilanne.

– Meidän prioriteettimme on, että me yritämme tavoittaa suomalaiset. Tässä vaiheessa meillä ei ole tietoa siitä, että suomalaisia olisi uhrien joukossa.

Brysselissä olevia suomalaisia on tavoitettu kymmenittäin. Suomalaisuhrien mahdollisuutta ei Sonin mukaan voi vielä sulkea pois kokonaan. Nyt vasta kerätään tietoa.

– Ensimmäinen fokus on siinä, että saadaan selville, mitä tapahtui. Ja sitten on analysoinnin ja johtopäätösten aika. Ja se tulee jatkumaan viikkoja tai kuukausia, arvioi Soini.

Soini yhtyy hallituksen kannanottoon. Hallitus on tuominnut teot ja ottanut osaa uhrien läheisten suruun.

– Tämä on tietysti traaginen ja täysin tuomittava erittäin raaka rikos, terrorismirikos. Syvästi myös otan osaa uhrien perheiden puolesta ja heidän itsensä.

Euroopassa vakava terrorismiongelma

Suomen ulkoministeri näkee, että maanosamme on kohdannut ison ongelman.

– Meillä on Euroopassa vakava terrorismiongelma. Tällä hetkellä se on näyttäytynyt terroritekoina Pariisissa ja Brysselissä. Tämä vain alleviivaa sen, kuinka tärkeää kansainvälinen tiedusteluyhteistyö, poliittinen yhteistyö ja turvallisuusyhteistyö on.

Soini korostaa terrorismin torjunnassa eurooppalaisuutta.

– Me olemme kuitenkin osa yhteistä Eurooppaa, eurooppalaista yhteistyötä ja eurooppalaisella yhteistyöllä me myös jatkossa toimimme.

Radikalisoitumista pitää kitkeä

Soinin mukaan terrorismi on tosiasia, jonka kanssa me valitettavasti joudumme elämään.

– Mutta me teemme tietysti kaikkemme, niin Suomessa, kuin muuallakin, että nämä iskut eivät onnistu.

Soinin mukaan kaikki pitää tehdä myös sen eteen, ettei terroristien tavoite pelon ja kaaoksen lietsomisesta onnistu.

– Meidän täytyy yhteiskuntana olla sillä lailla valveilla ja hereillä, että me pystymme tätä radikalisoitumista estämään ja kitkemään. Ja osoittamaan, että tällä keinoilla et saa tahtoasi läpi, et saa tavoitteitasi läpi, Soini vaatii.

Helppoa oikotietä ei ole

Soini näkee, että Brysselistä on saattanut tulla Eurooppaan kohdistuvan terrorismin keskus.

– Ainakin tämä Pariisin iskun valmistelu ja tämänpäiväinen isku osoittavat, että Brysselissä on vakava ongelma tämän asian kanssa.

Terrorismia on Soinin mielestä juurittava yhteistyöllä.

– Mitään helppoa oikotietä ei ole olemassa. Se on jokaisen ymmärrettävä. Mutta on myös ymmärrettävä se, että terrorismia vastaan toiminta on äärimmäisen tarpeellista ja kaikkien jäsenmaiden ja ihmisten pitää antaa tälle tuki.

Paras tuki Soinin mukaan on, että uskoo demokratiaan ja sananvapauteen eikä alistu pelkoon.

Tragedia tullut lähelle

Ulkoministeriö antaa nyt ohjeita Belgiaan matkustaville ja siellä oleskeleville. Ohjeet ovat hyvin konkreettisia.

– Belgiassa on lapset tällä hetkellä päiväkodissa. On pyydetty, että vanhemmat eivät hakisi heitä kesken päivän pois, kertoo Soini.

Iskut tulevat lähelle Soinia myös henkilökohtaisella tasolla. Brysselin lentokenttä on tuttu, kuten monet brysseliläisetkin

– Kun lähtöaula on tuttu, maisemat ovat tutut. Kyllä minäkin olen ollut ystäviini yhteydessä tekstiviestitse ja kysynyt, oletteko kunnossa. Kyllä tämä jokaisen ihmisen tuntoon ja sydämeen iskee todella kovaa, sanoo Soini.