1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen konsulaatti Murmanskissa: Kuolan niemimaalla ei enää turvapaikanhakijoita

Turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä Suomeen Lapin raja-asemien kautta näyttää tyystin lakanneen. Maaliskuussa Raja-Jooseppiin ja Sallaan ei ole saapunut ainuttakaan turvapaikanhakijaa. Suomen konsulaatista Murmanskissa arvioidaan, ettei Kuolan niemimaalla ole enää Suomeen pyrkiviä turvapaikanhakijoita.

Media- ja kulttuurivastaava Sari Pöyhönen
Suomen Murmanskin konsulaatin mediavastaavaa Sari Pöyhöstä haastattelee Tapani Leisti. Kuva: Sari Pöyhösen kuva-albumi

Toistaiseksi viimeiset turvapaikanhakijat Venäjältä Suomeen saapuivat Raja-Joosepin rajanylityspaikalle karkauspäivänä 29. helmikuuta. Sen jälkeen turvapaikanhakijoita ei ole Rajavartiolaitoksen mukaan tullut yhtä ainutta itärajan takaa Lappiin. 

Venäjän tiedotusvälineet Murmanskin alueella ovat arvioineet, että turvapaikanhakijoiden matkat Suomeen lopetti presidentti Vladimir Putinin määräys ja Suomen ja Venäjän yhteistyö asiassa. Näin kertoo puhelinhaastattelussa Yleisradiolle mediavastaava Sari Pöyhönen Suomen konsulaatista Murmanskista.

Viimeiset tulivat karkauspäivänä

Pöyhösen mukaan viimeiset turvapaikanhakijat poistuivat junalla Pietariin ja Moskovaan maaliskuun alkupuolella. Osaa heistä syytetään laittomasta maahantulosta, koska heidän Venäjän viisuminsa ovat vanhentuneet. Venäjän tiedotusvälineiden mukaan heidät käännytetään maasta.

Suomeen saapui viime loppuvuoden ja tämän vuoden helmikuun lopun välisenä aikana Rajavartiolaitoksen antamien tietojen mukaan Venäjältä 1757 turvapaikanhakijaa Raja-Joosepin ja Sallan raja-asemien kautta.  Heidän joukossaan oli yli kolmenkymmenen valtion kansalaisia. Pääosa turvapaikanhakijoista oli Afganistanin, Intian, Syyrian ja Bangladeshin kansalaisia. Heistä suurimman osan turvapaikkahakemusten käsittely on parhaillaan meneillään.