Nettistudio: Huovinen: Soten aikataulu pettää – Honkonen: Edetään suunnitelmien mukaan

Sote-uudistuksen seuraavat askelmerkit alkavat lähestyä. Järjestämis- ja itsehallintoalueiden luonnokset ja niiden perustelut on määrä lähettää lausuntokierrokselle huhtikuussa. Myös palveluiden valinnanvapautta ja sote-alueiden rahoitusta pohtivan työryhmän esitysten pitäisi valmistua ensi kuun aikana.

Susanna Huovinen ja Petri Honkonen.
Yle Jyväskylän Nettistudiossa vieraina kansanedustajat Susanna Huovinen (sd.) ja Petri Honkonen (kesk.) Nettistudiota isännöi Pekka Autio.

Kansanedustaja ja edellisen hallituksen sote-uudistuksesta vastannut peruspalveluministeri Susanna Huovinen (Sdp) ei luota aikataulun pitävyyteen, vaan arvioi ratkaisujen menevän ensi syksyyn. Eniten hiertää Kokoomuksen ajama terveyspalveluiden valinnanvapaus. Huovinen arvioi uudistuksen lopputuloksena olevan 18 maakuntaa, 12 keskussairaala-aluetta ja viisi yliopistosairaaloiden muodostamaa erityisvastuualuetta.

Suomen Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen puolestaan luottaa hallituksen laatimaan aikatauluun. Honkosen mukaan palveluiden valinnanvapautta selvitetään. Petri Honkonen sanoo itse olevansa julkisen perus- ja erikoissairaanhoidon kannattaja ja pitävänsä koko Sote-uudistusta näiden palveluiden pelastusoperaationa.

Yle Jyväskylän Nettistudiossa Susanna Huovista ja Petri Honkosta puhuttivat lisäksi mm. rasismi, vastaanottokeskukset Säynätsalossa ja Saarijärvellä sekä Suomen ja Keski-Suomen työllisyystilanne.