Viinivalinnassa ei kannata vältellä sokeria, metallikorkkia eikä muovipulloa – tai kaukaista epäekologisuuden takia

Viinin valinnassa hyvä perussääntö on, että mausteisten ruokien kanssa sopivat täyteläiset ja makeahkot viinit. On turha jäädä jumiin ajatukseen, että liharuokien kanssa pitää juoda punaviiniä ja kalan kanssa valkoviiniä, sillä periaatteessa minkä tahansa ruuan kanssa löytyy sopiva valko- ja punaviini.

Kotimaa
Ihmisiä Alkossa punaviinihyllyllä.
Jesse Maidell / Yle

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna vinkkaa, miten pääsiäispöytään voi valita sopivan viinin.

– Makujen voimakkuuden on hyvä olla tasapainossa.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi mausteisten ruokien kanssa sopivat viinit, joissa on kunnolla makua, siis täyteläisyyttä ja jopa makeutta.

– Jos tekee esimerkiksi lammasta ja lampaan kanssa on paljon yrttiä ja valkosipulia kuten usein on, silloin punaviinissä on hyvä olla runkoa ja täyteläisyyttä, kunnon voimakkuutta. Hennon ja vähämausteisen karitsan kanssa sopivat kevyemmät viinit, minun lempivalintani on roseesamppanja.

Lihan kanssa sopii valkoinenkin, kalan kanssa punainenkin

Usein Uudesta-Seelannista meriteitse tulleella viinillä on pienempi hiilijalanjälki kuin Saksasta rekalla tuodulla viinillä.

Taina Vilkuna

Punaisen lihan kanssa usein suositaan punaviinejä, mutta myös valkoviineistä löytyy sopivia liharuokien kavereita ja kalan kanssa sopii punaviinikin.

– Runsaissa ja paahteisissa valkoviineissä on luonnetta vastaamaan liharuokien haasteeseen.

Mitä lämpimämpänä valkoviinin tarjoaa, sitä runsaammalta se maistuu, Vilkuna kertoo. Muutenkin viinin lämpötila vaikuttaa sen makuun ja sitä kautta siihen, minkä kanssa viini sopii.

– Marjaisia ja raikkaita punaviinejä varsinkin viilennettyinä 14–15 asteeseen voi erinomaisen hyvin nauttia rasvaisen kalan kanssa.

Metallikorkki tai muovipullo ei viiniä huononna

Jos viini ostetaan käyttöön eikä viinihyllyyn, muovipullo tai hanapakkaus kelpaa siinä missä lasipullokin, Vilkuna sanoo. Muovipakkauksissa viinissä saattaa tosin olla lasipulloja hieman enemmän monien välttelemää rikkidioksidia. Pitkäaikaiseen säilytykseen lasipullo on paras.

Kevyet muovipullot ovat myös lasisia ympäristöystävällisempiä, koska ne ovat kevyempiä kuljettaa.

Itse valitsen mieluummin metallisen kierrekorkin kuin luonnonkorkin.

Taina Vilkuna

Viineissä on nykyään tarjolla runsaasti luomuvaihtoehtoja ja osa viinitiloista mainostaa vähäisellä hiilijalanjäljellä. Sen sijaan viinin alkuperämaan merkitys ympäristöystävällisyyden kannalta on pienempi kuin moni luulee.

– Usein Uudesta-Seelannista meriteitse tulleella viinillä on pienempi hiilijalanjälki kuin Saksasta rekalla tuodulla viinillä.

Myös korkin valinnassa käytännönläheinen viinin valitsija saattaa päätyä synteettiseen korkkiin tai jopa kierrekorkkiin.

– Itse valitsen mieluummin metallisen kierrekorkin kuin luonnonkorkin.

Syy on se, että metallikorkeissa laatuvaihtelut ovat pienempiä.