1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaisturisti kierteli räjäytetyn metroaseman liepeillä: Kaduilla ei pelota liikkua

Brysseliläiset haalivat ruokaa niistä kaupoista, jotka ovat vielä auki. EU:n hallintokorttelin viereinen ravintola-aukio on hiljainen. Brysseliin eilen saapunut suomalaismatkailija kertoo monien vetäytyneen sisätiloihin ja odottavan toimintaohjeita viranomaisilta.

Lahtelaistaustaisen Erkki Vierumäen mukaan tilanne Brysselissä on tavallisen ihmisen silmin odottava. Hän saapui Brysseliin maanantaina tarkoituksenaan jatkaa matkaa talvilomaileen Brysselin ulkopuolelle.

Matkasuunnitelmat menivät kuitenkin jäihin, kun Brysselin lentokentälle ja metroon tehtiin tiistaina kymmeniä kuolonuhreja vaatineet pommi-iskut.

Alle kilometrin päässä Maelbeekin räjähtäneeltä metroasemalta asuva Vierumäki kertoo, miltä alueella näyttää muutama tunti iskujen jälkeen. Hän poistui iltapäivällä ulos ja kierteli aluetta jalan.

Ei täällä silti sellaista jännitystilaa ole, että pelottaisi liikkua kaduilla.

Erkki Vierumäki

– Liikuin aika pienellä alueella. Maelbeekin metroasema jäi parin sadan metrin päähän, lähes näköetäisyydelle, mutta tiet on suljettu eikä sinne pääse.

Vierumäki kierteli EU-hallintokorttelin läheisellä Jourdanin lounasalueella, joka oli tänään poikkeuksellisen hiljainen.

– Belgialainen ystäväni ihmetteli, miten uskalsin liikkua alueella. Aina, kun kuului ääniä tai vihellyksiä, katseet kääntyivät nopeasti siihen suuntaan. Ei täällä ole sellaista jännitystilaa, että pelottaisi liikkua kaduilla.

Koditon mies kuuntelee Brysselin tilannetietoja radiosta. Kuva: Erkki Vierumäki
Jourdanin lounasalueella oli iltapäivällä hyvin hiljaista. Kuva: Erkki Vierumäki

Osa pienistä ruokakaupoista vielä auki

Vierumäen mukaan ulkona liikkuu jonkin verran ihmisiä. Hänen mukaansa pienet liikkeet ovat vielä auki, mutta lähes kaikki keskikokoiset ruokakaupat on suljettu.

Alueen asukkaat ovat hänen mukaansa reagoineet kauppojen kiinnimenoon hakemalla ruokatarvikkeita vielä tänään iltapäivälläkin.

– On selvää, että viimeistään huomenna kaikki paikat ovat kiinni.

Hän pani merkille, että joiltakin osin normaali arki on vielä pyörinyt Brysselissä. Esimerkiksi taloyhtiössä, jossa Vierumäki majailee, kävi päivällä kiinteistyöhuoltoyhtiö pesemässä rappukäytävää.

Puhelinyhteydet tukossa, tekstarit ja Whatsapp-viestit toimivat

Vierumäki kertoo, että sotilasvartiointi on lisääntynyt huomattavasti sekä kaduilla että ilmatilassa.

– Se on kuitenkin täällä hyvin normaalia, jopa arkista. Aiemmin en ole kiinnittänyt hälytysajoneuvojenkaan ääniin huomiota, koska Pariisin iskujen jälkeen niitä on kuulunut täällä koko ajan.

Vierumäki kuitenkin heräsi tiistaiaamuna sireenien ääneen. Ääni oli poikkeuksellisen voimakas, joten se havahdutti.

Aiemmin en ole kiinnittänyt hälytysajoneuvojenkaan ääniin huomiota, koska Pariisin iskujen jälkeen niitä on kuulunut täällä koko ajan.

Erkki Vierumäki

Kun hän nousi ylös ja meni asuntonsa ikkunaan, hän huomasi, että myös naapuritalojen ikkunat olivat täynnä ulos tähyäviä ihmisiä.

– Siitä meni vain hetki siihen, kun Suomen suurlähetystössä työskentelevä ystävänä sai ilmoituksen, että lentokentälle on isketty.

Vierumäen majapaikka sijaitsee aivan EU:n hallintokorttelin tuntumassa.

– Täällä on keväinen, aurinkoinen päivä, mutta ihmisistä näkee, että epätietoisia ollaan. Tunnelma on odottava.

Vierumäen mukaan puhelinyhteydet eivät ole toimineet moneen tuntiin, mutta tekstiviestit ja esimerkiksi Whatsapp-viestit kulkevat. Niillä hänkin on pitänyt yhteyttä belgialaisiin ja suomalaisiin tuttaviinsa.

– Muihin suomalaisiin en ole hirveästi ollut yhteyksissä. Tiedän, että Suomen suurlähetystöön on mennyt työntekijöitä, ja heillä on järjestelmät tällaisten tilanteiden varalle. Näiltä osin tilanne on rauhallinen, hän arvioi.

Vierumäki vierailee Brysselissä usein työmatkoilla, joten alue on hänelle tuttua.

Suruliputus on alkanut kaupungilla. Kuvassa Etterbeekin kaupungintalo. Kuva: Erkki Vierumäki

"Ajattelin seurailla tilannetta kotona"

Vierumäki ei vielä tiedä, miten hänen parin päivän päähän varaamiensa jatkolentojen käy. On melko todennäköistä, että matka siirtyy, lennot lähtevät toiselta kentältä tai reissu peruuntuu kokonaan, hän pohtii.

– Ajattelin seurailla tilannetta kotona. Belgian tv-kanavat ja BBC ovat hyvin ajantasalla. En ole huolissani talvilomamatkastani. Mielenkiintoisinta on se, miten täältä tullaan joskus pois.