1. yle.fi
  2. Uutiset

Viileys kohtaa barokin – Virolainen muoti tasapainoilee idän ja lännen välissä

Skandinaavisia ja venäläisiä vaikutteita persoonallisesti yhdistelevä virolainen muoti ei ole juuri niittänyt kansainvälistä mainetta. Virossa muodin supertähdeksi voi kuitenkin nousta yhdessä yössä.

kulttuuri
ketlin bachmann
Aldo Järvsoon muotiluomusTanel Veenre

Yhdessä Viron tunnetuimmista muotiateljeista, Embassy of Fashionissa, käy vipinä. Ompelukoneet hurisevat, kolkkaavat ja kilkkaavat. Värikkäitä kankaita lojuu joka puolella, ja saksien rousketta kuuluu sieltä täältä. Välillä lanka sujahtaa neulansilmään, ja silitysrauta tuo ilmaan vienoa kuuman tekstiilin tuoksua. Tallinnan muotiviikot alkavat kohta, ja uudet mallistot pitäisi saada valmiiksi.

– Virossa on yhä enemmän tapahtumia, joissa voi pukeutua haute coutureen ja muotiluomuksiin. Vuosikymmen sitten tällaisia tapahtumia oli ehkä yksi tai kaksi. Muutos johtuu osittain siitä, että elintaso Virossa on noussut, Tallinn Fashion Weekiä jo vuosikausia vetänyt Aldo Järvsoo toteaa.

aldo järvsoo
Aldo JärvsooJussi Mankkinen / Yle

Järvsoo, Riina Põldroos ja Ketlin Bachmann perustivat juhla- ja iltapukuihiin keskittyvän Embassy of Fashionin seitsemän vuotta sitten. Kaikki kolme olivat jo sitä ennen ansioituneet kotimaassaan muotisuunnittelijoina. Heidän luomuksiaan on näkynyt virolaisten poliitikkojen, taiteilijoiden ja pop-tähtien yllä.

– Virolaiset matkustelevat nykyisin enemmän, ja olemme tyytyväisiä, jos asujamme näkyy vaikkapa Cannesin elokuvafestivaaleilla. Ja onhan niitä siellä näkynytkin, Järvsoo hymyilee.

aldo järvsoo5
Embassy of Fashionilla kaikki tehdään käsityönä.Jussi Mankkinen / Yle

Kun Skandinavia ja Venäjä kohtaavat

Viron sijainti idän ja lännen välissä on tuonut paikalliseen muotiin persoonallisia elementtejä, joissa yhdistyvät skandinaavinen viileys, venäläinen runsaus ja laadukas käsityö.

– Virossa virtaa paljon venäläistä verta. Meille on tullut akatemiaan viime vuosina yhä enemmän opiskelijoita Viron itäosista, ja heidän näkemyksensä estetiikasta on konservatiivisempaa. Virossa tyylillinen lähtökohta on ollut pitkälti skandinaavinen minimalismi, joka nyt sitten kohtaa barokkisen venäläisen äänen. Minusta tällainen törmäys tekee virolaiselle muodille ja designille pelkkää hyvää, Eesti Kunstiakadeemian design-osaston professori ja korutaiteilija Tanel Veenre kertoo.

tanel veenre
Tanel VeenreJussi Mankkinen / Yle

Veenre itse haluaa kannustaa tulevia muotisuunnittelijoita paikalliseen yrittämiseen.

– Toivon että nouseva trendi Virossa olisi se, että suunnittelijat pystyisivät perustamaan pieniä yrityksiä ja brändejä,ja että he olisivat omia pomojaan.

– Pienten yritysten toiminta perustuu kestävään kehitykseen ja ne säästävät ympäristöä, toisin kuin jättibrändit, jotka teettävät tuotteitaan Bangladeshissa, Intiassa ja Kiinassa. Se että tullaan pienemmäksi ja paikallisemmaksi on humaania ja inhimillistä ja terveellistä koko maapallolle, Veenre tähdentää.

ketlin bachmann
Yksityiskohta Ketlin Bachmanin iltapuvusta. Jussi Mankkinen / Yle

Hyönteisiä ja lentäviä vaatteita

Embassy of Fashionin Ketlin Bachmanin töissä näkyy usein hyönteisiä, kun taas Riina Põldroos on ihastunut lintuihin. Hänen vaatteissaan on geometrisiä ja tyyliteltyjä siipiä sekä lintumaisia olentoja.

– Linnut ovat aina olleet lähellä sieluani ja mukana mallistoissani. Pidän valtavasti lintujen olemuksesta, liikkeestä ja herkkyydestä, Põldroos kertoo.

riina põldroos.
Riina Põldroos ja lintuaiheinen iltapuku. Jussi Mankkinen / Yle

Hänen mukaansa Virossa eletään nyt muodin suhteen hyviä aikoja.

aldo järvsoo7
Aldo Järvsoon luomaa muotiaEmbassy of Fashion

– Paikallisiin muotitapahtumiin saattaa tulla jopa 1 400 ihmistä. Ihmiset ostavat mielellään tuotteita, joissa lukee Made in Estonia. Koetaan, että on tärkeää suosia virolaisia vaatteita ja brändejä.

Viro-muotia Japanissa

Virolainen muoti tai muotisuunittelijat eivät ole vieläkään kansainvälisesti kovin tunnettuja, mutta maasta on viime vuosina ponnistanut maailmalle muutama muotinimi. Roberta Einer on ollut joitakin kertoja esillä Lontoon muotiviikoilla. Hän on työskennellyt Balmain-muotitalossa ja herättänyt kiinnostusta kansainvälisessä mediassa Vogueta myöten.

Ragne Kikas taas on työskennellyt viisi vuota Japanissa ja toiminut paikallisen muotigurun Yohji Yamamoton oikeana kätenä. Kikasilla on myös oma vaatemallisto, jota myydään Yamamoton liikkeissä. Kikasin tyylistä löytyy muun muassa goottivaikutteita.

embassy of fashion
Jussi Mankkinen / Yle

– Katse kohdistuu nyt nuorempaan sukupolveen, eli parikymppisiin. Muodissa on kyse verkostoitumisesta ja parikymppiset ovat maailmankansalaisia. Menestyäkseen muotisuunnittelijana pitää yleensä muuttaa johonkin isompaan metropoliin. Einerin ja Kikasin kaltaisia esimerkkejä Virosta alkaa löytyä, vaikkei mistään jättiläisbisneksestä kyse olekaan, Tanel Veenre sanoo.

ketlin bachmann
Ketlin Bachmannin suunnittelema asusteEmbassy of Fashion

Muodin supertähdeksi 24 tunnissa

Viron, kuten ehkä Suomenkin, muotimarkkinat kärsivät pienuudesta, mikä taas rajoittaa investointimahdollisuuksia ja muodin kehittymistä bisneksenä. Mutta kolikolla on toinenkin puoli.

– Jos onnistut jossakin, kaikki tietävät siitä seuraavana päivänä. Saat mainetta hyvin nopeasti. Toisin kuin Ranskassa, täällä muotisuunnittelijoiden ei tarvitse puurtaa muutaman suuren nimen varjossa vuosikymmentä, ennen kuin tunnustusta tulee. Virossa voit nousta muodin supertähdeksi 24 tunnissa, Tanel Veenre virnistää.

Virolaisen muodin näyttämönä toimivat usein myös kotimaiset musiikkivideot. Luovilla aloilla kaikki tuntevat toisensa, ja yhteistyötä yli genrerajojen on helppo tehdä. Esimerkiksi Viron kansainvälisesti menestyneimmän pop-tähden Kerlin uudenmusiikkivideon (siirryt toiseen palveluun)hätkähdyttävät muotiluomukset ovat muun muassa Tanel Veenren ja Aldo Järvsoon käsialaa.

riina põldroos.
Riina Põldroosin suunnittelema laukkuJussi Mankkinen / Yle

– On todella hyvää mainosta, jos jokin asuste tai vaate näkyy musiikkivideossa. Kerlin videolla näkyvä perhosasusteeni oli alunperin mallistossa, jossa oli 35 vaatetta. Kyse ei ollut oikeastaan mistään puettavasta vaatteesta, joten se löysi tiensä musiikkivideolle, kuten tällaisille jutuille on tapana käydä, Aldo Järvsoo toteaa.

sofia hallik
Sofia Hallikin Homeosis-sarjaaJussi Mankkinen / Yle

Henkistynyttä korutaidetta

Viro-muodin ja designin parista löytyy myös lahjakkaita nuoren polven korusuunnittelijoita. Sofia Hallikin uudessa mallistossa yhdistyvät taipuisa muovi ja eebenpuu.

– On kahdentyyppistä mielipidettä. Toisten mielestä luonnonmateriaalit ovat parhaita, toisten mielestä keinotekoiset. Yritän yhdistää näitä kahta toisiinsa ja tehdä niistä tasavertaisia.

sofia hallik
Sofia HallikJussi Mankkinen / Yle

Ortodoksista uskontoa harjoittava Hallik puhuu mielellään henkistyneisyydestä ja "piilossa olevan jumaluuden manifestista", mikä näkyy myös hänen koruissaan.

– Henkistyneisyys on minulle äärimmäisen tärkeä asia. Viljelen töissäni paljon uskonnollisia elementtejä, muotoja ja ajatuksia vertauskuvallisella tasolla ja viittauksina, Hallik toteaa ja kertoo samalla olevansa jonkinlainen vastavoima sille, että Viro on yksi maailman uskonnottomimmista maista.

Henkistyneisyydestä ei tosin ole pitkä matka mystiikan maailmaan.

– Virolaisessa designissa on tietynlaista tunnelmaa, ja asioita halutaan mystifioida. Minun mielestäni yksittäinen koru kätkee sisälleen salaisuuksia, joita löytyy sieltä materiaalien takaa, Hallik pohtii ja katselee sormiaan, joissa on useita korunvalmistuksen aikana syntyneitä laastareita.

sofia hallik
Sofia Hallik ja laastariJussi Mankkinen / Yle

Missä ovat muodikkaat miehet?

Virolaisesta muotimaailmasta löytyy yksi oleellinen kipupiste – nimittäin miehet.

– Yleensä virolaiset muotisuunnittelijat päättävät jo hyvin varhain ryhtyä tekemään vaatteita naisille. Syynä tähän on se, ettei meiltä oikein löydy trendikkäitä miehiä, jotka pukeutuisivat persoonallisiin vaatteisiin. Tämä on Virossa todella suuri ongelma, mutta luulen että tilanne on samanlainen Latviassa Liettuassa eli koko Baltian alueella. Esimerkiksi Suomesta löytyy muodikkaita miehiä huomattavasti enemmän, Aldo Järvsoo pohtii.

– Asiat ovat tosin menossa parempaan suuntaan, mutta muodin suhteen Virossa kaikki on vieläkin aivan liian konservatiivista. Jos olet virolainen mies, sinun pitää näyttää mieheltä, ja jos olet virolainen nainen, sinulla pitää olla korkeat korot ja glamoröösit vaatteet, Järvsoo kuittaa.

riina põldroos
Riina Põldroos, Aldo JärvsooJussi Mankkinen / Yle
Lue seuraavaksi