1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turvatoimia kiristetty ympäri Eurooppaa – satoja lentoja peruttu

Myös junaliikenne Brysseliin on keskeytetty ja kaupungin julkinen liikenne pysäytettiin täysin aamupäivällä. Belgian terroriuhkavaara on nostettu korkeimmalle tasolle.

Räjähdys Zaventemin lentokentällä Kuva: E-PRESS PHOTO.COM / AOP

Brysselin lentokenttä on suljettu kokonaan tiistaina aamulla tapahtuneiden terrori-iskujen vuoksi. Ainakin yli 200, mahdollisesti jopa 400 kaupunkiin matkalla ollutta lentoa on ohjattu muualle tai peruttu kokonaan.

Brysselin lentokenttä pysyy lentokenttäviranomaisten mukaan suljettuna koko keskiviikon.

Koko Brysselin julkinen liikenne pysäytettiin iskujen vuoksi. Metro, bussit eivätkä raitiovaunut eivät liikennöi. Ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa, mutta kriisikeskuksesta kerrottiin tiistaina iltapäivällä, että vaikka uhka on yhä todellinen ja vakava, ihmiset voisivat alkaa liikkua kaduilla.

Brysseliin suuntautunut junaliikenne pysäytettiin myös. Belgialaisen La Libre -sanomalehden mukaan kaupungin rautatieasemat on tarkoitus avata Suomen aikaa viideltä iltapäivällä. Kaupungin päärautatieasema pysyy kuitenkin edelleen suljettuna.

Lontoosta Manner-Eurooppaan liikennöivien Eurostar-luotijunien liikenne Brysseliin keskeytettiin, samoin kuin koko Thalys-luotijunien liikenne. Saksan rautatieyhtiö Deutsche Bahn keskeytti junaliikenteen Saksasta Brysseliin ja junat pysähtyvät yhtiön mukaan Aachenin rajakaupungissa.

Poliisi on eristänyt täysin Euroopan unionin rakennukset ja Belgian terroriuhkavaara on nostettu korkeimmalle tasolle.

Turvatoimia kiristetty myös Helsinki-Vantaalla

Pariisin suuret rautatieasemat ovat pysyneet avoinna, mutta lentokenttien turvallisuustasoa on nostettu ympäri Eurooppaa. Turvatoimia on kiristetty ainakin Pariisissa, Prahassa, Wienissä, Amsterdamissa, Lontoossa, Venäjällä sekä Kööpenhaminassa, Tukholmassa ja myös Helsinki-Vantaalla.

Lontoon Gatwickin lentokenttäviranomaiset kertoivat, että turvallisuushenkilökunnan läsnäoloa kentällä on lisätty Brysselin iskujen vuoksi. Heathrow’n lentokenttäviranomaiset sanoivat toimivansa yhteistyössä poliisin kanssa tuvatoimien lisäämiseksi.

Ranskan poliisin erikoisjoukot ja panssaroidut ajoneuvot ilmestyivät Pariisin Charles de Gaullen ja Orlyn lentokentille niillä jo aiemmin partioineiden sotilaiden lisäksi.

Venäjän ilmailuviranomaiset kertoivat, että kaikkien maan lentoasemien turvallisuustasoa on kohotettu ja turvallisuusviranomaiset on asetettu hätätilaan. Muun muassa terminaalien sisäänkäynneille järjestetään tarkastuspisteet matkustajien tarkastamiseksi.

Useissa maissa poliisin partioita on lisätty lentokenttien lisäksi myös kaupunkien keskustoissa. Myös rajatarkastuksia on lisätty ympäri Eurooppaa. Tarkastuksia on lisätty muun muassa Saksan ja Belgian sekä Hollannin ja Belgian välisillä rajoilla. Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve sanoi, että maan lentokentille, rautatieasemille, satamiin ja rajanylityspaikoille lähetetään 1 600 poliisia lisää.

Myös Yhdysvalloissa on lisätty poliisipartioita useissa suurkaupungeissa. Ainakin New Yorkissa, Chicagossa, Los Angelesissa ja Washington D.C.:ssä on lisätty poliisien määrää kadulla.