Ukrainalaiselle naislentäjälle 22 vuoden vankeustuomio Venäjällä

Monet ukrainalaiset pitävät Savtshenkoa kansallissankarina. Ukraina ja länsimaat ovat pitäneet oikeudenkäyntiä poliittisena.

Ulkomaat
Savtshenko oikeudessa 22. maaliskuuta 2016.
Savtshenko esiintyi oikeudessa uhmakkaasti. Väliajalla häntä jopa nauratti.Maxim Shipenkov / EPA

Venäläinen tuomioistuin on todennut ukrainalaisen naislentäjän Nadija Savtshenkon osalliseksi kahden venäläistoimittajan surmaan Itä-Ukrainassa. Savtshenkolle on langetettu 22 vuoden vankeustuomio.

Toimittajat kuolivat kranaattitulituksessa Itä-Ukrainassa kesäkuussa 2014. Oikeuden mukaan Savtshenko osoitti kohteen sijainnin sotilaille. 34-vuotias Savtshenko on kiistänyt syytökset.

Savtshenko esiintyi oikeudessa uhmakkaasti. Hän lauloi lasi- ja metallihäkistään ukrainalaista laulua, kun tuomio julistettiin. Tuomarin oli pakko keskeyttää tilaisuus hetkeksi.

Monet ukrainalaiset pitävät Savtshenkoa kansallissankarina. Ukraina ja länsimaat ovat pitäneet oikeudenkäyntiä poliittisena.

Konkreettiset todisteet ovat viitanneet siihen, että syytteet ovat tekaistut. Esimerkiksi Savtshenkon puhelutiedot osoittavat, että Venäjä-mieliset kapinalliset ottivat hänet kiinni ennen toimittajien kuolemaa.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset