Eläinpuiston ruskeakarhut kömpivät talviunilta kevätauringonpaisteeseen

Ranuan eläinpuiston ruskeakarhut ulkoilivat tänään ensimmäistä kertaa talviunien jälkeen. Karhut heräsivät reilun neljän kuukauden mittaisilta talviuniltaan lauantaina. Kevät tuo tullessaan uusia eläinvauvoja eläinpuistoon.

Kotimaa
Talviunilta herännyt karhu Ranauan eläinpuistossa
Ranuan eläinpuiston Malla-karhu kömpi rauhallisesti pesästään kirkkaaseen kevätauringonpaisteeseen.Antti Mikkola / Yle

Ensimmäisenä ulkoilemaan päästetty kahdeksanvuotias Malla-karhu tutkaili rauhallisesti ympäristöään ja löysi aitauksen maastoon piilotetun hirvenpään, jonka se kantoi mukanaan takaisin pesään.

Kaksivuotias Jemma sen sijaan hauskutti pientä yleisöään lyöden leikiksi heti pesästä päästyään. Se juoksi, hyppi ja heitteli kuperkeikkoja innoissaan kirkkaassa kevätauringossa.

– Vähän ennakoinkin, että se voi mennä näin. Malla on rauhallisempi ja vähän pidättyväisempi, kun taas tämä nuorempi yksilö on hyvinkin vauhdikas. Arvelinkin, että se tulee sieltä kuin tykin suusta, mutta pikkuisen se arveli tuossa luukulla ennen kuin uskalsi päästää riemun valloilleen, Ranuan eläinpuiston eläintenhoitaja Miia Varanka kertoo.

Hänen mukaansa Jemma on luonteeltaan rohkea, mutta myös nuori ikä selittää ruskeakarhun innostusta.

– Kun on nuori, niin on vielä vähän uskaliaampi uusille asioille, Varanka tietää.

Kevät herättää karhut

Eläinpuiston ruskeakarhut nukkuivat tavalliset reilun neljän kuukauden talviunet. Malla alkoi nukkumaan marraskuun alussa ja Jemma pari viikkoa myöhemmin. Kevään etenemisen myötä karhut kuitenkin heräsivät talviuniltaan.

– Lauantaina alkoivat luukkuja kopistelemaan siihen malliin, että voisi tulla ulos, Varanka kertaa.

Lisääntyvä auringonvalo vaikuttaa Varangan mukaan ihmisten lisäksi eläimiin. Ne ovat aktiivisia, uteliaita, virkeitä.

– Ne touhuavat omiaan ja eläimenhoitajat tuovat sinne virikkeitä. Saavat sitten niitä tutkiskella ja kulutella aikaa.

Eläinpienokaisia odotettavissa

Varanka kertoo, että kevään edetessä eläinpienokaisia alkaa putkahtelemaan. Eläinpuisto odottaa mielenkiinnolla myskihärkiä, joille on mahdollisesti tulossa toukokuussa kili. Ahmat saivat pentuja helmikuun puolivälissä, mutta ne ovat vielä pesässä. Emo sen sijaan käy välillä pyörähtämässä nähtävillä ulkotarhassa.

Jännitystä pitää yllä myös jääkarhujen pentutilanne. Varangan mukaan pientä jääkarhua toivotaan sormet ja varpaat ristissä. Jos onnistaa, Venus-jääkarhulta saadaan pentu-uutisia loppuvuodesta.

– Mutta sitä on vaikea ennakoida, kun ei sitä mahan pyöristymistä nää mammalta, Varanka selittää.

Pääsiäisen ajan eläinpuiston vierailijat voivat osallistua ruokintanäytöksiin kuulemaan lisätietoa eläimistä. Uutena kokemuksena kävijät voivat osallistua iltasafareille. Pimeän aikaan eläinpuistoon tehtävillä safareilla saa kulkea omassa rauhassa, sillä puisto on suljettu muilta asiakkailta.

– Se on hyvin ennenkokematon huikaiseva elämys, kun kuljet täällä pimeässä eläinpuistossa. Kuutamo ja revontulet luovat loistetta, Varanka kuvailee.

Katso video ruskeakarhujen ensimmäisestä ulkoilusta Yle Rovaniemen Facebook (siirryt toiseen palveluun) -sivulta.