Etelä-Savossa harjoiteltiin sähkönjakelun lamautumisen varalle – "Tällaista uudenlaista suurhäiriöelementtiä täytyy harjoitella erikseen"

Etelä-Savossa harjoiteltiin toimintaa tilanteessa, missä sähkönjakelu katkeaa käytönnössä kokonaan.

sähkönjakelu
Tehopula2016
Suurhäiriötilannetta varten pystytettiin kriisiviestintäkeskus.Kalle Pallonen / Yle

Sähkön saanti Ruotsista vaikeutuu, sähkön tuonti Venäjältä katkeaa ja kotimaisissa ydinvoimaloissa on ongelmia kesken pitkän ja kovan pakkasjakson. Siinä on lähtökohdat Tehopula 2016 - harjoitukselle.

– Tilanne mitä harjoitellaan on sellainen, että kulutus on suurempaa mitä tuotanto ja sitä kautta on jouduttu rajoittamistilanteeseen. Tällaiseenkin täytyy varautua, kertoo Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu.

– Meillä on ollut suurhäiriötilanteita viime vuonnakin. Tällaista uudenlaista suurhäiriöelementtiä, eli tehopulaongelmaa, täytyy harjoitella erikseen. Toimintatapamalli täytyy oilla kerran käyty läpi, että onnistutaan myös todellisessa tilanteessa.

Harjoituksen edetessä valtakunnallinen sähkönjakelun kantaverkko lamaantui lopulta täydellisesti. Erityisesti harjoituksessa harjoiteltiin kriisiviestinnän toimivuutta tilanteessa, jossa sähkönjakelu katkeaa käytännössä kokonaan. Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Mika Huttu arvioi, että harjoitus sujui hyvin.

– Lopullinen raportti harjoituksesta tehdään huhtikuussa. Silloin katsotaan yhdessä niitä kehityskohteita kokonaisuuteen nähden, toteaa Huttu.

Harjoitusta varten pystytetyssä kriisiviestintäkeskuksessa oli läsnä myös Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokka.

– Täällä olen yhteysupseerin roolissa ja meidän johtokeskus on paloasemalla. Meidän rooli on auttaa kuntia ja muita viranomaisia hoitamaan omia tehtäviään ja sitten tietysti hoitaa niitä eteen tulevia pelastustehtäviä, toteaa pelastusjohtaja Lokka.

Etelä-Savossa on suurhäiriötilanteita tullut viime vuosina eteen useita. Lokan mukaan muun muassa viime vuosien myrskyt ovat hioneet koneiston toimivuutta.

– On menty eteenpäin valtakunnan tasollakin. Suunnitelmat ja toimintamallit ovat hioutuneet, mutta edelleen niissä on tekemistä, kertoo Seppo Lokka.

– Tällaisten harjoitusten parasta antia on se, että ihmiset tulevat tutuksi toisillee ja pystytään päivittämään suunnitelmia.

Harjoitus painottui Järvi-Suomen energian ja Etelä-Savon pelastuslaitoksen johtokeskuksiin Mikkelissä. Myös Savonlinnan ja Pieksämäen pelastuslaitoksilla sekä kunnissa hajoiteltiin poikkeustilanteen varalta.