Koe uusi yle.fi

Puusta kilpailija betonille? Helsinkiin nousee puurakenteisia taloja ripeällä tahdilla

Helsinki rakentaa parhaillaan useita puurakenteisia taloja Jätkäsaareen, Myllypuroon ja Malminkartanoon. Myös palomääräysten höllentyminen on kasvattanut puurakentamisen suosiota.

Kotimaa
Seinäjoen asumessujen rakenteilla oleva hirsitalo.
Seinäjoen asumessujen rakenteilla oleva hirsitalo.Pasi Takkunen / Yle

Pääkaupungin puurakentaminen on vilkastunut. Helsinki rakentaa parhaillaan useita puurakenteisia taloja mm. Jätkäsaareen, Myllypuroon ja Malminkartanoon. Myös muualla pääkaupunkiseudulla puurakentaminen on vireää.

– Parin viimeisen vuoden aikana on lisääntynyt. Siinä missä aikaisemmin oli käynnissä yksi rakennushanke, niin nyt on meneillään useita, vahvistaa Helsingin rakennusvalvontaviraston yliarkkitehti Henna Helander.

Puurakentamista on osaltaan kiihdyttänyt rakentajien kasvava kiinnostus. Myös palomääräysten höllentyminen on kasvattanut suosiota.

– Lisäksi pääkaupunkiseudulla kaupungit ovat olleet aktiivisia ja tarjonneet rakentajille mahdollisuuksia. On myös ihan kaavalla määrätty puurakentamista, kertoo Helsingin kaupunginkanslian projektinjohtaja Kimmo Kuisma.

Hyviä kokemuksia

Helsingin kokemukset puurakentamisesta ovat hyviä. Esimerkiksi puurakenteisen talon palosuojaus tekee rakennuksesta tiiviin ja siten energiatehokkaan. Asukkaat ovat kiitelleet myös hyvää äänieritystä.

Helsinki haluaa lisätä puurakentamista jatkossakin

– Kaupunki pyrkii poistamaan esteitä. Tavoitteena olisi saada puurakentaminen kilpailukykyiseksi materiaaliksi betonille. Se laskisi kustannuksia asukkaiden eduksi tulevalsuudessa, sanoo asuntotuotantotoimiston rakennuttamisjohtaja Risto Mykkänen.

Espooseen nousee puurakenteinen kappeli

Espoon Suvelaan valmistuu parhaillaan kappeli, jossa on käytetty puuta reippaasti niin rakenteissa kuin sisustuksessakin.

– Olemme pyrkineet edistämään puun käyttöä. Puuta on käytetty niin paljon, kuin se on ollut mahdollista, kertoo projektiarkkitehti Iida Hedberg Oopea-toimistosta.

Hedbergin mukaan monet seikat puoltavat puun käyttöä. Se on kotimaista, ekologista ja sitä on myös helppo muotoilla.

– Esimerkiksi akustiset ominaisuudet ovat erilaiset, se ei ole samalla tavalla kovamateriaali ole kuin betoni. Ihmiset myös mieltävät puun miellyttäväksi ja lämpimäksi materiaaliksi.

– Toivoisin, että puuta hyödynnettäisiin tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Materiaalia tässä maassa riittää.

Suvelan kappelin on määrä valmistua kesään mennessä.