1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinalaiset somessa – ”Muslimit tiukkaan valvontaan”

Belgian terrori-iskut ovat herättäneet kiinalaiset keskustelemaan terrorismista ja islamista, jotka joidenkin kiinalaisen mielestä kuuluvat yhteen. Kiinan johtajat tai viranomaiset eivät vielä ole kommentoineet iskuja mitenkään.

Ulkomaat
Vartiosotilaat marssimassa kadulla Pekingissä.
Vartiosotilaat marssimassa kadulla Pekingissä.Mika Mäkeläinen / Yle

Nimimerkki Iker-Yang kommentoi terrorismia kiinalaisessa Sina Weibossa, joka on yksi Kiinan suosituimpia some-palveluja. Hän pitää fundamentalistimuslimeita syyllisinä terrori-iskuihin.

– Pysykää erossa kaikesta mikä liittyy islamiin. Islamilaistumisen välttäminen on tärkein keino välttyä terrorismilta, Iker-Yang sanoo.

– Islamin leviämistä jarrutetaan ja muslimit pannaan tiukkaan valvontaan Kiinassa, hän ennakoi Kiinan toimia.

Kiina pitää uiguureja terroristeina

Kiinan julkisessa keskustelussa islamisteja syytetään herkästi terrorismista läntisen Xinjiangin maakunnan tilanteen takia. Viime vuosien aikana satoja ihmisiä on kuollut islaminuskoisten uiguurien ja Kiinan valtaväestön, han-kiinalaisten, välisessä väkivallassa.

Kiinan mielestä kyse on äärimuslimien terrorismista, mutta ulkomailla myös Kiinaa on syytetty uskonnonharjoittamisen ja uiguurikulttuurin rajoittamisesta.

Kiinan mielestä Xinjiangissa on yhä vakava muslimiterrorismin uhka, vaikka Kiinan terrorisminvastaista lainsäädäntöä uusittiin vuoden alusta ja vaikka turvatoimia Xinjiangissa on kiristetty entisestään.

Terrorismista varoitettiin viimeksi helmikuun lopulla.

”Eurooppa ei enää rauhallinen”

Weibossa nimimerkki ShiShengah yhdistää venäläisen lentokoneen putoamisen, Pariisin terrori-iskut ja Belgian räjähdykset.

– Mikä on seuraava eurooppalainen tragedia, Saksako? Siellä on eniten pakolaisia. Eurooppa ei ole enää rauhallinen paikka, hän päättelee.

– Miten minulla voikin olla niin idioottimainen kämppäkaveri, jonka mielestä Brysselin räjähdys ei ollut teknisesti tarpeeksi onnistunut, vaan olisi pitänyt iskeä Euroopan päämajaan, kirjoittaa puolestaan nimimerkki March_rider Weibossa.

Kiinan johtajat tai ulkoministeriö eivät vielä ole kommentoineet Belgian terrori-iskuja.

Lue seuraavaksi