1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Niinistö ja Putin Moskovassa: Suomelle lupaus raja-asiassa, presidentti Putinille kutsu Suomeen

Naapurimaat Suomi ja Venäjä pyrkivät mahdollisimman normaaleihin yhteistyömuotoihin, vaikka pakotepolitiikka hankaloittaakin tilannetta. Niinistön ja Putinin tapaamisen jälkeen erimielisyyden ei annettu näkyä yhtään.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Moskovassa 22. maaliskuussa. Kuva: Kirill Kudryavtsev / EPA

Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa talouskysymykset ja rajayhteistyö olivat tärkeimmät kahdenkeskiset asiat. Kummassakin vallitsi keskustelujen jälkeen yhteisymmärrys.

Presidentti Putin lupasi, että pohjoisten raja-asemien kautta ei enää tule kolmansien maiden kansalaisia läpi. Sieltä saavat kulkea vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset. Putinin sanomasta ei selvinnyt, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, jos muiden raja-asemien kautta Suomeen hakeutuu turvapaikanhakijoita.

Putinille kutsu Suomeen

Hyvästä hengestä kolme tuntia kestäneiden keskustelujen aikana kertoi sekin, että presidentti Niinistö kutsui presidentti Putinin Suomeen, Putinille sopivana ajankohtana.

Suomi on ollut huomattavasti aktiivisempi kahdenkeskisessä kanssakäymisessä Venäjän kanssa kuin muut EU-maat ja Sauli Niinistö on yksi harvoista EU-valtiopäämiehistä, joka on pitänyt jatkuvaa yhteyttä Kremliin Krimin valtauksen jälkeen. Presidentit ovat sekä tavannet että puhuneet puhelimessa useita kertoja senkin jälkeen, kun EU:n ja Venäjän välit kiristyivät

Tiiviit suhteet ovat luonnolliset naapurimaiden kesken. Presidentti Niinistö on aikaisemmin sanonut, että on hyväksi kuulla suoraan Putinilta mitä hän ajattelee.

Kauppaa pyritään käymään pakotteista huolimatta

Sekä Suomi että Venäjä haluavat tehdä mahdollisimman paljon kauppaa nykyisessä tilanteessa. EU-pakotteet ja Venäjän vastapakotteet ovat nyt esteenä.

Kuva: Kirill Kudryavtsev / EPA

Venäläinen toimittaja kysyi presidentti Niinistöltä lehdistötapaamisessa kuinka Suomi tasapainoilee EU-komission asettamien pakotteiden ja omien intressiensä välillä.

Tähän Niinistö totesi, ettei komissio suinkaan ole päättänyt pakotteista, vaan sen ovat tehneet jäsenmaat. Hän lisäsi, ettei Suomi mitenkään tasapainoile.

– Olemme niin yksioikoista porukkaa, että toimimme sopimusten mukaan pakotteiden suhteen ja hyvien naapuruustapojen mukaan Venäjän kanssa, Niinistö totesi.

Presidentti Niinistö sanoi myös, että kaikki haluavat päästä eroon pakotteista, mutta niin käy vasta, kun Minskin sopimus on pantu täytäntöön.

Presidentti Putin mainitsi pariinkin kertaan lyhyen lehdistötapaamisen aikana energia-alan investointeja. Hän sanoi Fortumin suunnittelevan neljän miljardin dollarin tai euron investointeja Siperiaan ja Uralille ja muistutti, että Suomeen rakennettava uusi ydinvoimala saa venäläistä lainaa seitsemän miljardin dollarin edestä.

Puhuessaan Fortumin suunnittelemista investoinneista Putin erehtyi. Fortum on tehnyt 4,5 miljardin euron investoinnit, eikä juuri nyt suunnittele uusia.

Terrorismi suretti ja ukrainalaislentäjästä ei kerrottu mitään

Kumpikin presidentti painotti kansainvälisen yhteistyön merkitystä Syyrian sodan lopettamiseksi sekä terrorismin vastaisessa taistelussa. Brysselissä tapahtuneet veriset terroriteot olivat luonnollisesti järkyttäneet presidenttejä. He esittivät surunvalittelunsa surmansa saaneiden omaisille.

Lehdistötapaamisessa kumpikaan presidentti ei maininnut mitään ukrainalaiselle lentäjälle Nadija Savtshenkolle langetetusta 22 vuoden vankilatuomiosta. Tuomio tuli samaan aikaan, kun Niinistö ja Putin neuvottelivat Venäjän presidentin residenssissä Novo-Ogarjovossa Moskovassa.

Päivitetty 10.26 Lisätty lause Putinin erehtymisestä suhteessa Fortumin investointeihin.