Koe uusi yle.fi

Brasilia: Zika-viruksen aiheuttama pienipäisyys yleistyy

Vahvistettuja pienipäisyys-tapauksia on Brasilian terveysviranomaisten mukaan jo 907, eli moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna.

Ulkomaat
Pienipäisenä zika-viruksen takia syntynyt brasilialaisvauva
Pienipäisenä zika-viruksen takia syntynyt brasilialaisvauva.CCTV

Brasiliassa on tehty vastasyntyneillä jo 5200 pienipäisyys-diagnoosia, joiden epäillään johtuvan zika-viruksesta, kertoo maan terveysministeri uutistoimisto Reutersille.

Näistä vahvistettujen tapausten määrä on noussut yli 907:ään. Maan terveysviranomaisten mukaan 198 vastasyntynyttä on kuollut vammaan sen jälkeen kun zika-virusepidemia puhkesi maassa lokakuussa. Aiemmin maassa on raportoitu noin 150 mikrokefaliaa – eli pienipäisyys-tapausta – vuodessa.

Brasilian terveysviranomaiset katsovat suurimman osan mikrokefalia-diagnooseista olevan kytköksissä zika-virukseen, vaikka viruksen ja mikrokefalian välillä ei ole voitu täysin varmasti näyttää olevan kytköstä.

Zikavirus leviää etenkin Brasiliassa, jossa tartunnan on saanut jo 1,5 miljoonaa ihmistä. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut zika-viruksen leviävän liki kaikkiin Amerikan mantereen maihin. Viruksen epäillään aiheuttavan mikrokefalian lisäksi osittaista halvaantumista aiheuttavaa Guillain-Barrén syndroomaa.

WHO tutkii zika-viruksen ja pienipäisyyden yhteyttä.

Lähteet: Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Ensihoito

Soitto hätäkeskukseen voi tuoda paikalle vain yhden hoitajan – "Askel kohti tulevaisuutta"

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden