Clinton ja Trump taas esivaalivoittoihin – republikaanien ehdokkaat vaativat valvontaa muslimien asuinalueilla

Demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokaskilvan johtajat niittivät yöllä suosiota Arizonassa. Republikaanien ehdokkuudesta kilpailevat Donald Trump ja Ted Cruz vaativat Brysselin iskujen jälkeen muslimien valvontaa Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
Hillary Clinton ja Donald Trump.
Hillary Clinton, Donald TrumpThais Llorca, Sergei Ilnitsky / EPA

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton pääsi yhä lähemmäs ehdokkuutta voittaessaan esivaalit Arizonassa. Myös republikaanien ehdokkaaksi halajava Donald Trump näyttää vievän Arizonassa voiton.

Tiistaiyönä äänestettiin myös Utahissa ja Idahossa. Lopullisia tuloksia odotetaan vielä, mutta Trumpin kilpakumppani Ted Cruz näyttää vieneen voiton ainakin Utahissa. Samoin teki demokraattipuolueen ehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders, joka näyttää voittaneen myös Idahossa.

Vaikka Sanders voittikin kaksi kolmesta osavaltiosta viime yönä, Clinton veti pidemmän korren – hän sai Arizonasta puolelleen ainakin 40 puoluekokousedustajaa 75:stä mahdollisesta, kun Sanders taas saa heistä ainakin 16. Utahissa 33 edustajaa jaetaaan suhteellisesti Clintonin ja Sandersin välillä.

Meksikon rajalla sijaitsevassa Arizonan osavaltiossa Trumpin kova maahanmuuttolinja on suosittu. Trump voitti Arizonassa puolelleen kaikki osavaltion 58 puoluekokousedustajaa.

Trump ja Cruz: Valvontaa muslimialueilla kiristettävä Brysselin jälkeen

Brysselin pommi-iskujen jälkeen sekä Trump että Cruz korottivat ääntään maahanmuuttoa vastaan. Ehdokkaat ovat samaa mieltä siitä, että muslimien asuinalueilla tulisi tiukentaa valvontaa.

– Meidän on tiukennettava lainvalvontaa ja partioitava muslimien asuinalueilla, ennen kuin he radikalisoituvat, Cruz sanoi.

Donald Trump sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa olevansa täysin samaa mieltä. Trump vaati myös kovempia otteita terroriepäiltyjä vastaan. Hänen mielestään iskut Belgiassa olisi voitu estää, jos Pariisin iskuista epäiltyjä olisi kidutettu kuulusteluissa.

– Hän puhuisi paljon nopeammin, jos häntä kidutettaisiin. Hän [epäilty] tiesi varmasti tiistain pommituksesta, Trump sanoi.

Bernie Sanders sanoi puolestaan vastustavansa muslimien valvontaa Yhdysvalloissa.

– Se olisi perustuslain vastaista, se olisi väärin, Sanders kommentoi.

Trump ja Clinton selvästi johdossa

Trump arvosteli maanantaina yrityksiä evätä häneltä republikaanien presidenttiehdokkuus.

– Uskon, että [ehdokkuuden kieltämisestä] tulee heille hyvin vaikeaa. Minulla on miljoonia ääniä enemmän, kuin kellään muulla.

Trumpilla on Arizona mukaan laskettuna 739 puoluekokousedustajaa tarvittavista 1 237:stä. Ted Cruzilla on puolellaan 425 edustajaa.

Clinton voi saada Arizonan 75 puoluekokousedustajasta ainakin 40. Yhdysvaltain entisellä ulkoministerillä on yhteensä 1 203 edustajaa, hänen kilpakumppanillaan Bernie Sandersilla puolestaan 860. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi päästäkseen tarvitaan 2 383 puoluekokousedustajaa.

Demokraattipuolueen eliittijäsenillä on puoluekokouspaikka ilman äänestystä. Heitä ovat muun muassa kongressin demokraattijäsenet ja kuvernöörit. Nämä niin sanotut superdelegaatit voivat puoluekokouksessa äänestää haluamallaan tavalla. Valtaosa lienee Clintonin kannalla.

Päivitetty 11.30: Tulokset päivitetty.

Lähteet: Reuters, AP