1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Belgialaiset vannovat yhtenäisyyttä terroristien edessä

Belgiassa surraan eilisten terrori-iskujen uhreja. Terrori-iskut olivat brysseliläisille valtava shokki, mutta kaupunkilaiset vakuuttavat pysyvänsä yhtenäisinä ja pelottomina. Päättäjiltä odotetaan nyt selkeitä toimia Isis-järjestön kukistamiseksi, Ylen Pariisin kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä kirjoittaa

Ulkomaat
Ihmiset surevat Place de la Boursen aukiolla Brysselissä.
Ihmiset surevat Place de la Boursen aukiolla Brysselissä.Yoan Valat / EPA

Terrori-iskuista toipuva Bryssel oli tiistai-iltana hiljainen. Kaupat ja ravintolat pysyivät kiinni ja tavallisesti vilkkaat pikkukadut olivat autioita – poliiseja lukuun ottamatta.

Harvat ulkonaliikkujat kokoontuivat kaupungin pörssiaukion spontaaniin muistotilaisuuteen. Asukkaat ja turistit toivottivat aukiolle liiduilla kirjoittamissaan viesteissä rauhaa ja voimaa. Ihmiset halasivat toisiaan ja sytyttivät illan pimetessä satoja kynttilöitä.

Tunnelma tiheni, kun paikalle saapunut sellisti ryhtyi säestämään terrori-iskujen uhreille pidettyä muistohetkeä. Soittaja kertoi halunneensa auttaa kaupunkilaisia yhteisessä surussa.

– Musiikki voi auttaa kamalien tapahtumien käsittelyssä. Vaikealla hetkellä on myös tärkeää, että saamme voimaa toisistamme, sellisti Noé Beauvois sanoi.

Paikalle saapuneet kaupunkilaiset korostivat, että ainoa tapa selvitä iskuista on rauhallisena ja pelottomana pysyminen.

– Selviämme tästä vain pysymällä solidaarisina. Belgialaisten on tehtävä selväksi, että nämä iskut eivät ole lannistaneet meitä tai saaneet meitä vetäytymään koteihimme, Badia-niminen nainen sanoi.

”Pelätä ei saa”

Badia kertoo asuneensa Brysselissä 15 vuotta ja tunteneensa olonsa aina turvalliseksi. Pelkäämään hän ei aio ryhtyä nytkään.

– Yksittäisiä fanaatikkoja tulee valitettavasti aina olemaan. Poliitikkojen ja viranomaisten olisi kuitenkin nyt tehtävä kaikkensa Isis-järjestön kukistamiseksi, hän sanoo.

Selkeitä toimia terroristijärjestöä vastaan toivoo moni muukin. Useiden belgialaisen mielestä isoin uhka on kuitenkin se, että tavalliset ihmiset kääntyvät toisiaan vastaan.

Näin ajattelee esimerkiksi Molenbeekin lähiöstä kotoisin oleva, Baptiste-niminen nuori mies.

– Tulin tänne muistotilaisuuteen näyttääkseni, että me pysymme yhtenäisinä terroristeja vastaan. Se on mielestäni paras viesti terroristeille, hän sanoo.

Muuten tiistain tapahtumat vetävät hänet vielä sanattomaksi.

– Kaikki ajatukseni ovat uhrien ja heidän perheidensä kanssa. Tämä on yhä ihan käsittämätöntä.

Koko Belgia on nyt hiljentynyt suremaan terrori-iskujen uhreja, kun maahan on julistettu kolmen päivän suruaika.

Lue seuraavaksi