Sata vuotta täyttävä Mallan luonnonpuisto saa uuden tunnuksen

Juhlavuotensa kunniaksi Malla saa tunnuksen, jossa luonnonpuiston erityislaatuista pohjoista luontoa edustavat harvinainen tunturisiilikäs ja rauhoitettu jääleinikki.

luonto
Mallan luonnonpuiston tunnus
Mallan luonnonpuiston tunnus.Metsähallitus

Suomen vanhin luonnonsuojelualue Mallan luonnonpuisto Enontekiöllä täyttää 100 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi Malla saa tunnuksen, jossa luonnonpuiston erityislaatuista pohjoista luontoa edustavat harvinainen tunturisiilikäs ja rauhoitettu jääleinikki.

Kilpisjärven rannasta nousevat pyöreälakiset Mallatunturit vartioivat yhtä maamme runsaslajisimmista ja erityisimmistä luonnonsuojelualueista. Mallatunturit rauhoitettiin jo Venäjän vallan aikana sata vuotta sitten. Alue perustettiin luonnonpuistoksi 1938.

Mallan tunnukseen valituilla jääleinikillä ja tunturisiilikkäällä kunnioitetaan luonnonpuiston eliölajiston erityislaatuisuutta ja harvinaisuutta. Retkeilijä ei näe kertakäynnillä kaikkea, koska alueen erityislajisto on harvinaista ja vähälukuista. Tunturisiilikkään voi hyvällä onnella nähdä lentelevän Mallalla kesä-heinäkuussa. Jääleinikki taas viihtyy Mallatuntureiden korkeimpien paikkojen lumenviipymillä. Sen alussa valkeat, myöhemmin vaaleanpunaisiksi muuttuvat kukat avautuvat keskikesällä.

Tärkeä alue kolmen valtakunnan risteyksessä

Mallan luonnonpuisto Suomen, Ruotsin ja Norjan yhtymäkohdassa on luonnonsuojelulle ja tutkimukselle tärkeä poikkeuksellisen rikkaan kasvi- ja hyönteislajistonsa vuoksi. Mallan runsaslajisuuden ja kasvillisuuden rehevyyden mahdollistaa kallioperä kalkkipitoisuus, Jäämereltä huokuva kosteus ja Suomen oloissa huikeat korkeuserot.

Luonnon lisäksi Mallalle houkuttelee myös historia. Luonnonpuiston länsikulman 1897 pystytetty kolmen valtakunnan rajapyykki on suosittu retkeilykohde. Mallan reitin varrella on toisen maailmasodan jäljiltä useita korsuja, poteroita ja ampumapesäkkeitä.

Kolmen valtakunnan rajapyykille johtava polku on osa yhteispohjoismaista Kalottireittiä. Kesäisin Koltalahteen kulkee päivittäin Malla-laiva. Kesällä retkeilijöiden kulku on sallittu vain retkeilyreitillä, jotta luonnonpuiston herkkä luonto ei vahingoitu. Talvella alueella saa hiihtää vapaasti. Vuosittain alueella käy noin 13 000 retkeilijää.

Voita hihamerkki

Mallan luonnonpuiston tunnuksen on suunnitellut Tytti Muurinen ja viimeistellyt Timo Karinen. Tunnus tulee myös myyntiin hihamerkkeinä. Mallan ystävät voivat osallistua satavuotisjuhlintaan juhlintaan jakamalla mukavimmat Malla-muistonsa ja parhaimmat valokuvansa osoitteessa https://www.facebook.com/events/264369110561994/ (siirryt toiseen palveluun). Kaikkien osallistujien kesken arvotaan Malla-hihamerkkejä.

Mallalle valmisteltu uusi hoito- ja käyttösuunnitelma on lähetetty ympäristöministeriöön hyväksyttäväksi. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa ohjataan luonnonpuiston käyttöä tulevina vuosina.