Pohjalaiset lobbarit saivat jopa VR:n taipumaan – Härmän asema herätetään henkiin

Kaukojunat alkavat pysähtyä kesäisin Pohjanmaan radalla Härmässä. Syynä jo ajat sitten lakkautetun pikkuaseman uuteen tulemiseen on kasvava matkailubisnes ja härmäläisten yrittäjien poikkeuksellinen sinnikkyys.

Kuva: Mirva Ekman / Yle

Härmän rautieasema on ollut hiljainen kymmenen vuoden ajan. Sille on käynyt samoin kuin monelle muullekin Pohjanmaan radan pikkuasemalle: aika ja VR:n liikennepolitiikka ovat ajaneet niiden ohi.

Nyt VR on kuitenkin päättänyt, että kaksi etelästä ja kaksi pohjoisesta tulevaa kaukojunaa pysähtyvät kesästä 2017 lähtien Härmän asemalla. Kauhavan kaupungin, härmäläisten yrittäjien ja varsinkin matkailuyritys PoweParkin sinnikäs työ on tuottanut tulosta.

Ei annettu periksi

– Vielä kaksi vuotta sitten VR ilmoitti selkeästi, että heidän näkökulmastaan ei ole tarkoituksenmukaista, että junat pysähtyvät tälle asemalle. Viime joulukuussa tuli sitten päinvastainen kirje uudelta henkilöliikenteen johtajalta ja siihen asia ratkesi, kertoo Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Kuva: Mirva Ekman / Yle

Mitä tapahtui kahdessa vuodessa? Millä konstilla tiukan linjan VR saatiin taipumaan?

– Se oli tehokasta lobbausta, jonka VR otti tosissaan ja teki omat laskelmansa. Ei se (VR) ihan mitä vaan usko, kyllä siellä on tarkat systeemit, kuinka nämä lasketaan ja siellä päätyivät siihen, että tämä systeemi kannattaa, toteaa Lumio.

PowerParkin toimitusjohtaja Mikko Kiviluoma kiittelee kaupungin ja Härmän yrittäjien panosta.

– Siinä näkyi yrittäjyyshenki, että ei annettu periksi. On tehty muutamien vuosien taustatyö, ja se antaa meille mielettömät mahdollisuudet kasvattaa bisnestä, sanoo Kiviluoma.

Kaupunki investoi

Markku Lumio ja Mikko Kiviluoma Kuva: Mirva Ekman / Yle

Lumio ja Kiviluoma mittailevat katseillaan Härmän aseman seutua. Kumpikaan ei peittele iloaan ja innostustaan. Huvipuiston korkeat laitteet näkyvät hyvin asemalle.

– Meillä on luja usko siihen, että huvipuisto kasvaa, ja tämä on omiaan edistämään matkailua, sanoo Lumio.

Alkuvaiheessa VR on sitoutunut siihen, etä junat pysähtyvät Härmässä kolmena kesänä. Tarvittavat rakennustyöt asemalla rahoittaa Kauhavan kaupunki. Kysymys on noin 750 000 euron investoinnista.

– Ei yksi yhteen voi sanoa, että raha palautuu, mutta osa siitä tulee takaisin verotuloina ja matkailutuloina. Tämä on katsottu matkailupoliittiseksi investoinniksi, joka kannattaa tehdä.

Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Lumion ja Kiviluoman mukaan luottamus on vahva siihen, että junat pysähtyvät Härmässä myös kolmen vuoden jälkeen.

PoweParkilla tulevaisuutta on jo hahmoteltu pitkälle parantuvien liikenneyhteyksien varaan. VR:n kanssa on tarkoitus tehdä markkinointiyhteistyötä. Junayhteyden myötä PowerPark aikoo houkutella erityisesti aasialaisia turisteja Pohjanmaalle.

Uusia suunnitelmia

Junat alkoivat porhaltaa pysähtymättä Härmän aseman ohi vuonna 2006. VR perusteli tuolloin henkilöliikenteen lopettamista käyttäjämäärien vähäisyydellä ja sillä, että lähimmälle asemalle Kauhavalle on matkaa vain alle 20 kilometriä.

On tämä iso juttu meille. Meillä on nyt kaksi kaukoliikenteen pysähdyspaikkaa saman kaupungin alueella ja se ei ole kovin yleistä.

Markku Lumio

Jo tuolloin yritettiin Härmän asemaa pelastaa vetoamalla huvipuistoon ja nopeasti kasvavaan matkailubisnekseen, mutta VR oli tiukkana:

"Tavoite on tehdä Seinäjoen ja Oulun välisestä radasta korkeatasoinen kaukoliikenteen rataosa, missä junat hoitavat runkoliikenteen suurempien ja palvelutasoltaan hyvien asemien välillä", linjasi VR. Vielä kymmenen vuotta sitten Alahärmä oli itsenäinen kunta. Sittemmin siitä on tullut kuntaliitoksen seurauksena osa Kauhavaa.

– On tämä (junien pysähtyminen Härmässä) iso juttu meille. Meillä on nyt kaksi kaukoliikenteen pysähdyspaikkaa saman kaupungin alueella ja se ei ole kovin yleistä, myhäilee Markku Lumio.

Vuosien saatossa Härmän asemarakennus on päässyt ränsistymään. Markku Lumio toivoo, että PowerPark ja Liikennevirasto voivat yhdessä sopia rakennuksen siistimisestä. Itse rakennusta tuskin otetaan asemakäyttöön enää, sen sisällä on Liikenneviraston teknisiä laitteita.

PowePark aikookin panna parastaan ja elämykset alkavat jo asemalta.

– Täältä asemalla tulijoita odottaa huvipuiston oma juna salonkivaunuineen ja se kuljettaa matkustajat huvipuistoon, lupaa Mikko Kiviluoma.