1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keskosten turvalonkeroista hitti – tärkeä villitys leviää Porista muuhun Suomeen

Satakunnasta alkanut hyväntekeväisyyskampanja leviää vauhdilla. Nyt myös päijäthämäläiset käsityöharrastajat ovat innostuneet auttamaan keskosia. Virkattu eläin tuo turvaa vauvalle esimerkiksi hoitotoimenpiteiden aikana.

Alle viikon ikäinen keskosvauva sai seuraukseen virkatun mustekalan Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Kuva: Mika Halme / Yle

Satakunnan sairaalassa on on vuoden ajan käytetty keskosvauvojen hoidossa apuna turvalonkeroita. Jotta keskoskaapin hoitoletkut saisivat olla rauhassa, tarvitsevat vauvojen sormet turvallisempaa hapuiltavaa.

Yle Porin käynnistämässä kampanjassa kerätään keskosille virkattuja unikavereita. Lonkeroita kertyi lyhyessä ajassa iso kasa, ja kampanja on innostanut käsityöharrastajia ympäri Suomea.

Lahtelainen Terhi Sakara innostui turvalonkeroista nähtyää Yle Porin nettijutun ja ryhtyi heti virkkaamaan.

– Nyt on syntynyt seitsemän lonkeroa. Tämä on sopivan nopea ja helppo virkattava, tein ensimmäiset Pelicansin väreissä.

Tämä on sopivan nopea ja helppo virkattava, tein ensimmäiset Pelicansin väreissä.

Terhi Sakara

Lonkeroita kerätään päijäthämäläisille keskosille Sakaran perustaman Facebook-ryhmän kautta.

– Mukana on jo nyt kymmeniä virkkaajia. Myös Heinolan ja Lahden Kässämartat ovat mukana virkkauskampanjassa.

Pehmoinen mustekala auttaa vauvaa hädässä

Päijät-Hämeen keskussairaalan vastasyntyneiden teho- ja valvontaosasto, lasten osasto 13, on saanut turvalonkeroista useita yhteydenottoja.

– Saimme joulun aikaan lahjoituksena muutamat lonkeron, jotka ovat olleet jo käytössä. Niistä on hyviä kokemuksia. Äiditkin ovat ottaneet lonkeron lisäavuksi, kun ovat huomanneet, että vauva rauhoittuu sen avulla. Äidit ovat tykänneet, kun nämä ovat näin viehättäviä, kertoo apulaisosastonhoitaja Maria Mäkinen.

Jos äidin käsi ei ole siinä, lonkero auttaa vauvaa.

Maria Mäkinen

PHKS:n osastolla 13 hoidetaan vuosittain 300–350 keskosta.

– Tarve on suuri täälläkin. Tällainen pehmoinen, mistä voi pitää kiinni, auttaa vauvaa hädässä. Silloin pitää tehdä jokin toimenpide, esimerkiksi ottaa verinäyte. Kun vauva tarvitsee turvaa, hän ottaa helposti kiinni jostakin monitoripiuhasta tai tippaletkusta, mutta nyt voi ottaa kiinni lonkerosta ja hakea turvaa siitä, Mäkinen jatkaa.

Vauvojen turvakaveri rauhoittaa myös vanhempia.

– Jos äidin käsi ei ole siinä, lonkero auttaa vauvaa. Se tuo turvaa myös vanhemmille sitä kautta, että vauva ei saa irroitettua monitoripiuhoja ja seuranta toimii, apulaisosastonhoitaja sanoo.

Kuva: Mika Halme / Yle

Lonkerot kelpaisivat muillekin kuin keskosille

Vastasyntyneiden osastolla iloitaan uudesta hyväntekeväisyyskampanjasta.

Käsityöt ja tekstiilit luovat kodinomaisuutta ja pehmeyttä osastolle.

Mika Vänskä

– Lahjoituksilla on iso merkitys. Käsityöt ja tekstiilit luovat kodinomaisuutta ja pehmeyttä osastolle, mitä on toivottu. Aiemmasta nuppupeitto-kampanjasta on hyvät kokemukset. Vauvat saavat ne, kuten turvalonkerotkin, mukanaan kotiin. Se on kiva muisto, osastonhoitaja Mika Vänskä sanoo.

Keskolan vauvat eivät ainoita turvalonkeroiden käyttäjiä. Päijät-Hämeen keskussairaalassa syntyy vuosittain parisen tuhatta vauvaa.

– Naapuriosastolla, lastentautien osastolla 12, on vauvoja hoidettavana, samoin synnyttäneiden vuodeosastolla. Turvalonkeroille on tarvetta varmasti sielläkin, Vänskä muistuttaa.

_Yle Lahti on mukana kampanjassa ja toimittaa lonkerot PHKS:n keskolaan. Voit postittaa valmiin lonkeron osoitteeseen Yle Lahti, Pl 120, 15111 Lahti tai tuoda sen toimitukseen, Aleksanterinkatu 8:aan. _

Ohjeet turvalonkeron tekemiseen löydät täältä.