Koe uusi yle.fi

Valio rakentaa jättimeijerin vähäsokerisille jogurteille ja uusille proteiinituotteille

Valio tekee parhaillaan suurta välipalatehdasta Riihimäelle vanhan meijerin rinnalle. Tehdas ryhtyy valmistamaan uudenlaisia proteiinituotteita ja jogurttipohjaisia välipaloja, joissa voidaan käyttää nykyistä vähemmän sokeria.

talous
Valion välipalatehtaan rakennustyömaa.
Valion välipalatehtaan rakennustyömaa Riihimäellä.Jari Järvinen / Yle

Valion uuden meijerin kustannusarvio on noin 170 miljoonaa euroa. Se on samalla Valion historian suurin yksittäinen investointiurakka.

Riihimäen tehdas valmistuu ensi vuonna. Parhaillaan tehdasrakennuksen sisälle nostellaan suuria jogurttisäiliöitä.

– Tästä tulee maailman modernein välipalatehdas. Uusi teknologia mahdollistaa vähemmän sokeria sisältävien välipalojen ja mielenkiintoisten proteiinituotteiden valmistuksen, johtaja Mika Koskinen Valiosta kehuu.

Valion kehityspäällikkö Katja Häkkä kertoo, että uudessa tehtaassa hyödynnetään patentoitua Valion omaa tutkimus- ja tuotekehitysosaamista.

– Välipalojen kulutus kasvaa, ja me aiomme yhdistää välipalojen terveellisyyden maukkauteen, Häkkä vakuuttaa.

Valion mukaan Riihimäen jätti-investointi vahvistaa Valion kilpailukykyä sekä Suomessa että vientimarkkinoilla.

– Tuotteillemme on varmasti kysyntää sekä kotimaassa että lähimarkkinoilla kuten Ruotsissa ja Tanskassa. Ja jos vienti Venäjälle taas joskus aukeaa, mielellämme myymme myös sinne, Koskinen sanoo.

Elintarvikkeiden vienti suomesta grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Venäjän elintarvikkeisiin määräämät pakotteet rokottivat koko Suomen elintarviketeollisuuden vientiä rajusti viime vuonna. Vientituloihin tuli yhtäkkiä satojen miljoonien eurojen lovi. Osittain myyntiä Venäjälle pystyttiin korvaamaan muilla vientimarkkinoilla.

– Teollisuutemme pystyi kääntämään vientivolyymia muille markkinoille eli pääasiassa Euroopan Unionin alueelle. Sen osuus on tällä hetkellä 60 prosenttia koko elintarviketeollisuuden viennistä, kertoo johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta. Kasvua haetaan myös kolmansista maista kuten Kiinasta ja Etelä-Koreasta.

Elintarviketeollisuus on ollut perinteisesti vakaa investoija, olivatpa ajat huonot tai vähän paremmat. Viime vuoden elintarviketeollisuuden investoinnit pienenivät edellisvuoteen verrattuna, mutta tänä vuonna investointien arvioidaan taas kasvavan noin 15 prosenttia yli puoleen miljardiin euroon.

Valion investoinnit olivat viime vuonna noin neljännes koko Suomen elintarviketeollisuuden investoinneista.