Pahan palapeli

Yksi Brysselin terroristiepäillyistä näyttää olevan mies, joka valmisti räjähteet Pariisin terroristien itsemurhaliiveihin. Tiedustelupalvelut yrittävät nyt kuumeisesti koota palapeliä Euroopassa toimivista terroristeista ja heidän kytköksistään.

Brysselin iskut
Pahan palapeli

1. Veljekset Ibrahim ja Khalid El Bakraoui

Veljekset

Kuolleet Brysselissä.

Brysseliläiset El Bakraouin veljekset muodostavat linkin Brysselin ja Pariisin hyökkääjien välille. Ennen Brysselin iskuja ainakin toinen veljeksistä erikoistui Pariisin terroristien suojelemiseen.

Ibrahim El Bakraoui, 29, räjäytti itsensä Brysselin lentokentällä toisen terroristin kanssa. Pikkuveli Khalid, 27, oli Maelbeekin metroaseman itsemurhapommittaja.

Veljeksillä oli yhteyksiä Pariisin marraskuun terroritekoihin.

Tiedetään, että Khalid oli vuokrannut väärällä nimellä asunnon Brysselin Forest’sta, jossa poliisi suoritti kotietsinnän. Ratsiassa paikalta löydettiin sormenjälkiä, jotka kuuluivat Pariisista iskuyönä paenneelle terroristille Salah Abdeslamille.

Ratsia vuokra-asuntoon tehtiin vain pari päivää ennen kuin kuukausia paossa ollut Abdeslamin pidätettiin Brysselissä viime perjantaina.

Khalid oli vuokrannut myös eteläisessä Belgiassa sijaitsevasta Charleroin kaupungista asunnon, jossa valmisteltiin Pariisin iskuja. Asuntoa on käyttänyt muun muassa Pariisissa kuollut terroristi Abdelhamid Abaaoud. Hänen uskotaan olevan Pariisin iskujen lisäksi useiden muiden terroritekojen pääsuunnittelija.

Brysselissä samanaikaisesti tehtyjä itsemurhaiskuja oli todennäköisesti suunniteltu jo jonkin aikaa. Karkuteillä olleen terroristin Abdeslamin pidätys saattoi kuitenkin johtaa El Bakraouin veljekset tekemään lopullisen päätöksen iskun ajankohdasta.

– Olisi melko yllättävää, jos teot eivät jotenkin linkittyisi toisiinsa, brysseliläinen terrorismin tutkija Didier Leroy sanoi maaliskuussa.

El Bakraouin veljekset olivat olleet Belgian poliisille aiemmin tuttuja tekemiensä ryöstöjen takia. Ryöstöt eivät liittyneet terrorismiin.

2. Pommintekijä Najim Laachraoui

Najim_Laachraoui

Todennäköisesti kuollut Brysselissä.

El Bakraouin veljesten lisäksi Najim Laachraoui on alustavien tietojen mukaan terroristi, joka yhdistää yhteen Brysselin ja Pariisin terrori-iskut.

Laachraouin, 25, uskotaan toimineen Pariisin iskujen pommintekijänä. Turvallisuusviranomaisten mukaan hän oli toinen mies, joka räjäytti itsensä Brysselin lentokentällä Ibrahim El Bakraouin kanssa.

Laachraoui näyttää erikoistuneen räjähteiden valmistamiseen.

Hänen DNA-jälkiään on löytynyt useista Pariisin terroristien käyttämistä räjähdeliiveistä. Samaa DNA:ta on löytynyt myös Belgiassa taloista, joissa hyökkääjät oleskelivat ennen Pariisin iskuja.

Poliisi oli tuntenut Schaerbeekin kaupunginosassa Brysselissä kasvaneen miehen jo pitkään. Laachraouin tiedettiin rekrytoivan nuoria jihadistipiireihin. Hänestä julkaistiin kansainvälinen pidätysmääräys vuonna 2014.

Syyttäjän mukaan Laachraoui matkusti viime syksynä Unkariin Pariisin terrori-iskuihin osallistuneen Salah Abdeslamin kanssa.

Laachraoui on tiettävästi käyttänyt myös nimeä Soutane Kayal. Syyriassa oleskellut Laachraoui olisi ilmeisesti päässyt takaisin Belgiaan peitenimen turvin.

Iskuja tutkivat viranomaiset ovat aikaisemmin todenneet, että Kayal-nimeä käyttänyt mies on ollut puhelimitse yhteydessä myös Pariisin iskujen päätekijään Abdelhamid Abaaoudiin. “Kayal” oli ilmeisesti antanut Abaaoudille ohjeita ennen iskuja.

2. Karkuriterroristi Salah Abdeslam

Vangittu Brysselissä.

Ranskan viranomaiset pitävät 26-vuotiasta Salah Abdeslamia yhtenä Pariisin marraskuun iskujen päätekijöistä. Hänen pidätyksensä 18. maaliskuuta näyttää vaikuttaneen Brysselin iskujen toteutukseen.

Abdeslam pidätettiin tulitaistelussa Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä perjantaina, vain neljä päivää ennen kaupunkia ravistaneita terrori-iskuja.

Hän onnistui pakoilemaan poliisia neljä kuukautta, mikä ei olisi ollut mahdollista ilman laajaa tukiverkostoa. Suojelijoiden rinkiin kuului siis ainakin yksi Brysselin terrori-iskujen tekijöistä.

Abdeslam on kertonut kuulusteluissa suunnitelleensa uutta terrori-iskua.

Abdeslam on Pariisin terroristeista ainoa, joka jäi henkiin.

Hän ja yhdeksän muuta terroristia surmasivat 130 ihmistä Pariisissa samanaikaisissa iskuissa konserttisaliin, jalkapallostadionille ja ravintoloihin.

Ranskalaisen syyttäjän mukaan Abdeslam oli suunnitellut räjäyttävänsä itsensä Stade de Francen jalkapallostadionilla, mutta mies kuitenkin pakeni Pariisista iskuyönä.

4. Autokuski Mohammed Abrini

Mohammed-Abrini

Vangittu Brysselissä.

Huhtikuun 8. päivänä kiinni jäänyt Mohammed Abrini myönsi kuulusteluissa olevansa Brysselin iskujen etsityin epäilty, niin kutsuttu hattupäinen mies. Hattua käyttänyt Abrini saapui kentälle yhdessä kahden itsemurhapommittajan kanssa, mutta jätti laukkunsa ja pakeni.

Abrinilla on myös kytköksiä Pariisin iskuihin. Hän kuljetti Pariisin iskuihin osallistuneen ja nyt vangitun Salah Abdeslamin autolla Belgiasta Pariisiin. Vuokratulla Renault Cliolla matkanneet miehet kuvattiin bensa-asemalla Pohjois-Ranskassa vain kaksi päivää ennen marraskuun iskuja.

Molenbeekin kaupunginosasta kotoisin oleva Abrini, 30, on Abdeslamin lapsuudenystävä.

Lisäksi Abrinilla on yhteys monien Euroopan terrori-iskujen pääsuunnittelijana pidettyyn Abdelhamid Abaaoudiin. Abrinin radikalisoitunut pikkuveli kuoli Syyriassa Isisin joukoissa, joita Abaaoud tuolloin tiettävästi johti.

5. Terroritekojen aivot Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud

Kuollut Pariisissa.

Abdelhamid Abaaoudia pidetään useiden Euroopassa tehtyjen terroritekojen aivoina. Pitkään ympäri Eurooppaa jahdattu mies ammuttiin asuintaloon Pariisin Saint Denisin kaupunginosassa marraskuun iskujen jälkeen tehdyssä ratsiassa.

Eurooppalaiset tiedustelupalvelut uskovat Abaaoudin, 28, olleen Pariisin iskujen varsinainen pääsuunnittelija. Ennen Pariisin iskuja Abaaoud vietti aikaa asunnossa, jonka oli vuokrannut Brysselin itsemurhaiskijä Khalid El Bakraoui.

Hän kuului todennäköisesti myös belgialaisessa Verviersin kaupungissa toimineeseen soluun, joka suunnitteli iskua alkuvuonna 2015. Abaaoudilla uskotaan olleen kytköksiä myös Amsterdamista Pariisin matkalla olleessa junassa tehtyyn iskuun saman vuoden syksyllä sekä hyökkäykseen Brysselin juutalaismuseossa keväällä 2014.

Abaaoud taisteli Isisin joukoissa, ja nousi äärijärjestön toiminnassa Syyriassa näkyvään asemaan. Hän on kerskunut Isisin julkaisussa nitistäneensä länsimaiset tiedustelupalvelut ja matkaavansa Euroopan ja Syyrian väliä mielensä mukaan.

Abaaoud varttui Brysselissä Molenbeekin maahanmuuttajalähiössä, missä kaveripiiriin kuului muun muassa Pariisin terroritekoihin osallistunut Salah Abdeslam.

6. Terroristien tukiverkosto

tukiverkosto

Pariisin terroristi Salah Abdeslam pystyi välttelemään kuukausikaupalla poliisin kiinniottoa todennäköisesti siksi, että hänen tukenaan oli laaja avustajien verkosto.

Tukijoiden puolesta puhuu se, että piileskely onnistui Euroopan sydämessä Brysselissä, jonne Pariisin terroristien jahti pitkälti keskittyi.

Tutkinnassa on ilmennyt, että Abdeslamia suojellut verkosto on luultua suurempi. Belgian ulkoministerin Didier Reyndersin mukaan avustajien rinkiin kuului ainakin 30 ihmistä, mutta tukijajoukon arvioidaan olevan vielä suurempi.

Abdeslamin etsinnän aikana poliisi löysi lukuisissa ratsioissa paljon raskaita aseita.

Ulkoministeri Reyndersin mukaan aseet viittaavat siihen, että Abdeslam oli “valmis aloittamaan jotakin Brysselissä”.

Avustajaverkoston keskittyminen Brysseliin ei ole yllätys, sillä terrorismintutkijat uskovat kaupungin olevan kansainvälisen jihadistiverkoston keskus. Erityisesti Molenbeekin kaupunginosaan Brysselissä pesiytynyt verkosto salakuljettaa radikalisoituneita muslimeita Syyriaan ja takaisin Eurooppaan.

Muun muassa yhdysvaltalaiset viranomaiset uskovat, että Pariisin iskuihin osallistunut terroristisolu on myös Brysselin hyökkäysten takana. Varmuutta asiasta ei vielä ole.

7. Euroopan muut terroristisolut

terroristisolut

Brysselissä toimineilla terroristeilla saattaa olla yhteyksiä muualle Eurooppaan.

Turvallisuusviranomaiset pitävät esimerkiksi mahdollisena, että Pariisin terroristi Salah Abdeslam suunnitteli uusia iskuja muun muassa Saksaan.

Epäilyt perustuvat osittain Belgian poliisin tietoon, jonka mukaan Abdeslam vieraili eteläsaksalaisessa Ulmin kaupungissa lokakuussa 2015 toisen miehen kanssa. Todisteita vierailusta on saatu gps-tietojen avulla sekä Abdeslamin pidätykseen johtaneissa ratsioissa.

Lähteet: CNN, Financial Times, Atlantic, Telegraph, RTBF, Euronews, Wall Street Journal, Deutsche Welle, Le Figaro, Reuters.