Hyppää sisältöön

HKScan asensi teurastamoihin valvontakamerat – nauhoja katsotaan, jos syytöksiä eläinten kohtelusta ilmenee

Teurastamojätti asensi valvontakamerat eläinten hyvinvoinnin kannalta kriittisiin paikkoihin. Kuvamateriaalia ei kuitenkaan katsota ellei siihen ole painavaa perustetta kuten eläinrääkkäyssyytöstä.

Kuva: HKScan

HKScan päätti hankkia valvontajärjestelmät teurastamoilleen viime syksyn kohun saattelemana. Ylen MOT -ohjelmassa esitettiin salaa kuvattua materiaalia, joka paljasti eläinten kohtelun olevan julmaa ja välinpitämätöntä monissa teurastamoissa.

Yksi salaa kuvatuista paikoista oli HKScanin Paimion teurastamo.

Kamerat asennettiin myös Itä-Suomen suurimpaan nautateurastamoon Outokumpuun. Seitsemän kameraa kuvaa jatkuvasti eläinten hyvinvoinnin kannalta kriittisissä pisteissä.

Kuvamateriaalia ei kuitenkaan katsota.

– Tietokone on lukkojen takana. Videoita katsotaan tarvittaessa, jos sattuu sellainen tapaus, että on pakko katsoa, tuotantopäällikkö Timo Hakkarainen sanoo.

Valvontakameroiden kuvia katsotaan Hakkaraisen mukaan esimerkiksi silloin, jos teurastamoa syytetään eläinrääkkäyksestä tai siellä tapahtuu työtapaturma.

Eläinlääkäri: Outokummun teurastamolla asiat hyvin

Eviran eläinlääkäri Pirkko Rautjoki kertoo, että Outokummun teurastamolla asiat ovat hyvin eläinhyvinvoinnin suhteen.

HKScan ei ole kuitenkaan halukas aukaisemaan teurastamon ovia julkisuudelle. Outokummussa Ylen toimittajaa ja kuvaaja ei päästetty teurastamolle kuvaamaan ja seuraamaan työtä.

Yritys palkkasi yhden Euroopan parhaista tainnutuksen asiantuntijoista Sophie Atkinson käymään yhtiön Suomen teurastamoilla. Outokummun teurastamon tuotantopäällikkö Timo Hakkaraisen mukaan Atkinson oli vaikuttunut Outokummun teurastamon uuden navetan järjestelyistä.

Tuotantojohtaja Jori Sahlsten sanoo, että eläinten hyvinvointi kiinnostaa kuluttajia.

– Ei meillä ole varaa jättää huomioitta asiaa, Sahlsten toteaa.

Outokummussa teurastetaan päivittäin noin 230 nautaa. Tulevaisuudessa määrä on tarkoitus kasvattaa noin 300 nautaan.