Hyppää sisältöön

UPM:lle kehitysyksikkö Helsingin Biomedicumiin – Selluloosageelissä kasvatetaan syöpäsoluja

UPM on kehittänyt nanoselluloosasta geelin, joka on yhteensopiva ihmisen kudosten ja solujen kanssa.

Biomedicum-keskus Helsingissä. Kuva: Markku Ojala / AOP

Metsäteollisuusyhtiö UPM on perustanut kehitysyksikön Helsingin Meilahteen lääketieteen tutkimukseen keskittyneeseen Biomedicum-keskukseen.

Yksikössä työskentelee noin kymmenen hengen tiimi, jossa on teknologian, farmasian ja liike-elämän osaajia, kertoo UPM Biokemikaalit -yksikön johtaja Juuso Konttinen. Henkilökunnan määrää saatetaan hänen mukaansa myöhemmin kasvattaa.

Biomedicumissa yksikkö kehittää selluloosananofibrilliteknologiaa biolääketieteen käyttöön. Yhtiö on kehittänyt nanoselluloosasta geelin, jonka tuotenimi on GrowDex. Se on yhteensopiva ihmisen kudosten ja solujen kanssa.

– Siinä voidaan kasvattaa ihmisen soluja ja tutkia esimerkiksi syöpäsolujen käyttäytymistä ja testata lääkkeitä, Juuso Konttinen kertoo.

UPM Biokemikaalit kehittää teollisia kemikaaleja sekä nanoselluloosaa biolääketieteen sovelluksiin. Yksiköllä on toimipisteitä Helsingin lisäksi Lappeenrannassa ja Saksan Augsburgissa. Vain Helsingissä yksikkö on yliopistokampuksen yhteydessä. Yksikön kokonaishenkilömäärää UPM ei paljasta.

Biomedicum Helsingissä työskentelee yli 2 000 tutkijaa, tutkijaksi koulutettavaa sekä tutkimusta ja opetusta avustavaa henkilöä.

.
.