Julkisuuskuva ryvettyy hetkessä, mutta ihmisen muisti on lyhyt

Axl Smithin ja Heikki Lampelan urat ohi, veikataan. Nokia ja Volkswagen ovat mennyttä, sanotaan. Kun kaikki on nykyään julkista, kohuja syntyy. Niistä selviää, kun tunnustaa tekonsa ja pyytää anteeksi. Lyhyessä ajassa mokat unohtuvat.

Kotimaa
Lauri Salovaara
Mikko Törmänen

Huolellisesti ja pitkään rakennettu julkisuuskuva ja maine saattavat romuttua hetkessä.

Esimerkkejä viime ajoilta on useita: Nokian renkaiden ja Volkswagenin huijaukset, juontaja Axl Smithin seksivideot, asianajaja Heikki Lampelan rakkausseikkailut ja perussuomalaisen Terhi Kiemungin rasistiseksi arvosteltu Facebook-päivitys.

Kaikki on nykyisin julkista

Yrittäjä, yrittäjyyskouluttaja ja juontaja Lauri Salovaara kertoo, että kohuja syntyy, koska nykyään kaikki on julkista.

Kaikki tallennetaan ja kaikki on olemassa, kun kerran se on julkaistu.

Lauri Salovaara

– Kaikki tallennetaan ja kaikki on olemassa, kun kerran se on julkaistu. Esimerkiksi yhdellä twiitillä voi yhdessä yössä pilata vuosia rakennetun julkisuuskuvan.

Kun ennen toimittaja oli se, joka päätti mitä julkaistaan ja mitä ei, nykyään jokainen voi älykännykällään julkaista mitä vain. Ylilyöntejä ja mokia sattuu.

– Emmehän voi tietää, milloin ihminen on vaikka kännissä kirjoittanut mielipiteensä julki, että nythän minä uskallan tämän sanoa. Aamulla saattaa olla vähän toisenlaiset fiilikset.

Julkisutta osataan käyttää ja varoa

Salovaaran mukaan julkisuudessa esiintyvät yritysjohtajat tiedostavat varsin hyvin olevansa jatkuvan tarkkailun alla. Esimerkeiksi hän nostaa Jari Sarasvuon, Sampo Kaulasen ja Vesa Keskisen.

– Kuinka isoja juttuja Jounin kauppa tai Tuurin Kyläkauppa olisivat ilman Sampoa ja Vesaa? Nämä kaverit tietävät tasan tarkkaan, miten julkisuuskuvaansa rakentavat. Ja esimerkiksi Vesa Keskisen tapauksessa mikä tahansa julkisuus edistää myyntiä. Porukka haluaa lähteä Tuuriin katsomaan, täälläkö se tyyppi asuu, Salovaara sanoo.

Kuinka iso juttu Jounin kauppa tai Kyläkauppa olisivat ilman Sampoa ja Vesaa?

Lauri Salovaara

Osittain jatkuvan julkisuuden takia tavat ovat muuttuneet.

– Täytyy olla tarkkana, miten ollaan ja vaikkapa kuinka monta lasia viiniä kannattaa julkisessa tilanteessa ottaa.

Kosteat illanvietot ovat sitä myöten mennyttä elämää.

– Jos haluaisin edistää omaa firmaani, ottaisin mökin Rukalta, tarjoaisin ilolientä ja kutsuisin asiakkaita, niin en saisi sinne ketään. Jos taas kutsuisin asiakkaita Ruskotunturille aamupäivällä perhetapahtumaan pitämään hauskaa, muttei ryyppäämään, niin sinne saan porukkaa, Salovaara havainnollistaa.

Mokailut ja rötökset unohtuvat nopeasti

Ihmisen muisti on lyhyt. Poliittisen muistin sanotaan olevan puoli. Sama pätee muihinkin kuin poliitikkoihin, Salovaara uskoo.

Axl Smith on juontajana ja dj:nä ylivoimaisesti Suomen parhaimmistoa. Veikkaan, että ensi syksynä hänellä alkaa taas olla keikkaa. Ihmiset ajattelevat, että tästäkö saa taas tykätä, ja sitten tykätään.

Politiikassa on täsmälleen samanlaista. Eiväthän ihmiset muista ja halua muistaa tehtyjä rötöksiä.

Myönnetään virhe, pyydetään anteeksi ja ollaan aidosti sitä mieltä.

Lauri Salovaara

Huippuasianajaja Heikki Lampelakin putoaa kohujen jälkeen jaloilleen, uskoo Salovaara.

– Jos juristi alkaa hölmöillä, niin häneltä lähtee järkyttävä määrä asiakaskunta pois. Mikään hyvää mainetta ylläpitävä yritys ei voi kuvitella palkkaavansa häntä, koska he ikään kuin hyväksyisivät hänen toimensa. Mutta asiakkaita hän varmasti saa. Nyt asiakaskunta on vain toisenlaista ja profiloituu hänen mukaansa.

Kun moka on tehty ja julkinen kohu alkaa, paljon riippuu siitä, miten kohuun reagoidaan.

– Myönnetään virhe, pyydetään anteeksi ja ollaan aidosti sitä mieltä. Vielä hienompaa olisi, jos möhlinyt yritys esimerkiksi alkaisi tehdä entistä enemmän hyvää: ohjaamalla tuottoja hyväntekeväisyyteen saa paljon anteeksi tekemisiään.

Korjaus 23.3.2016 klo 15.20: muutettu tekstissä Nokia Nokian renkaiksi.