Hyppää sisältöön

Brysselin iskut: Musta hansikas hämmentää mutta todistaako se yhtään mitään?

Brysselin iskuista julkaistuissa valvontakamerakuvissa lentokenttäiskujen kahdella epäillyllä on musta hansikas vasemmassa kädessään. Mediassa on pohdittu, että hansikkaassa saattoi olla jonkinlainen laukaisin.

Kuva: EBU

Brysselin iskujen epäiltyä esittävissä valvontakamerakuvissa on herättänyt huomiota, että molemmilla epäillyillä itsemurhaiskijöillä on vasemmassa kädessään musta hansikas.

Kolmannella kuvissa näkyvällä epäillyllä, joka ilmeisesti pakeni lentokentältä, ei ole hansikkaita.

Tämä on herättänyt spekulaatioita siitä, oliko hansikkaassa sytytin tai jonkinlainen ’kuolleen miehen kytkin’, joka räjäyttäisi räjähteet, jos sen kantaja otetaan kiinni tai kuolee poliisin luoteihin.

Tosiasiassa mitään varmaa hansikkaasta ei voi pelkkien valvontakuvien perusteella sanoa.

Sinällään on omituista, että epäillyillä on musta hansikas vain toisessa kädessä – tuollainen näkyvä erikoisuus olisi voinut vetää heihin lentokentän turvallisuushenkilökunnan huomiota.

Kädessä pidettävää räjäytintä käytetään usein pommiliivien kanssa, mutta räjähdysten voimakkuus ja niiden aiheuttamat kraaterit viittaavat siihen, että iskijöillä oli räjähteitä laukuissa kuljetuskärryissä.

Tutkinnalle keskeinen kysymys on iskussa käytetty räjähde. Julkisuudessa on spekuloitu, että räjähde saattaisi olla esimerkiksi Pariisin marraskuisissa terrori-iskuissa käytetty TATP.

Tämä triasetonitriperoksidi on äärijärjestö Isisin suosima kotitekoinen räjähde, jonka yhtenä ainesosana on hiusten valkaisemisesta tunnettu vetyperoksidi.

TATP on erittäin epävakaa räjähde ja erittäin vaarallinen myös valmistajilleen ja käyttäjilleen, minkä monet pommien kotivalmistajat ovat saaneet kohtalokseen huomata.

Räjähteeseen kohdistuva isku voi laukaista räjähdyksen.

Kerrotaankin, että Lähi-idässä pommintekijät ovat antaneet nimen ’saatanan äiti’. Aineen valmistaminen onnistuu hyvin alkeellisissakin oloissa, mutta sen valmistamiseen tarvitaan kuitenkin räjähdeosaamista.

Mediatietojen mukaan yksi Brysselin iskujen epäillyistä onkin Pariisin iskujen pommintekijäksi epäilty mies, jonka uskotaan opiskelleen sähkömekaniikkaa Schaerbeekissa Belgiassa.