Koe uusi yle.fi

Tehostettu valvonta jatkuu Helsinki-Vantaalla – "Henkilöstö seuraa aktiivisesti, mitä ympärillä tapahtuu"

Brysselin iskut eivät Supon mukaan muuta Suomen turvallisuustilannetta. Helsinki-Vantaan lentoasemalla henkilöstön määrää on lisätty hieman ja sitä on neuvottu toimimaan normaalia aktiivisemmin poikkeavuuksia huomattaessa.

Kotimaa
Helsinki-Vantaan lentoasema
Ronnie Holmberg / Yle

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ylläpidetään korotettua poikkeustilaa toistaiseksi, kertoo liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

Poikkeustilasta päätettiin tiistaina Brysselissä tapahtuneiden iskujen jälkeen.

Finavian turvallisuus- ja riskienhallintajohtajan Juha-Pekka Pystysen mukaan se tarkoittaa käytännössä sitä, että poikkeavuudet lentoasemalla pyritään minimoimaan.

Henkilöstömäärää on lisätty jonkin verran ja henkilöstöä on kehotettu seuraamaan aktiivisesti sitä, mitä ympärillä tapahtuu. Jos jotain poikkeavaa esiintyy, niin siitä raportoidaan entistä helpommin, Pystynen kertoo.

– Esimerkiksi, jos vartija näkee väärään paikkaan pysäköidyn auton silloin, kun uhka ei ole kovin suuri, hän ei välttämättä kiinnitä heti siihen huomiota eikä raportoi siitä heti. Nyt niistä raportoidaan meidän turvallisuusorganisaatiolle heti ja pyrimme tekemään toimenpiteitä sen eteen, että väärin pysäköidyt autot siirretään oikeille paikoille. Tai jos hylättyjä laukkuja tai muita vastaavia epäillään olevan tuolla aulassa, niin kynnys siihen puuttumiseen on alempi kuin se on normaalisti.

Vartijoita ja viranomaisia Helsinki-Vantaalla näkyy nyt silmämääräisesti enemmän kuin normaalisti.

- Kolme viranomaista; raja- ja tulliviranomaiset sekä poliisi, liikkuessaan ja tehdessään omia virkatehtäviään arvioivat, mikä on turvallisuustaso ja tapahtuuko mitään poikkeavaa. Finavialla on myös omia vartijoita ja turvatarkastajia. Volyymi vaihtelee sen mukaisesti, mikä yhteiskunnan tilanne on, Pystynen sanoo.

Turvatarkastuksia ei tehosteta

Suojelupoliisin mukaan Brysselin iskut eivät muuta Suomen uhkatilannetta millään tavalla. Pystynen kertoo, että tehostettua valvontaa jatketaan niin kauan, kuin viranomainen katsoo tarpeelliseksi.

Sen sijaan lentokentän turvatarkastuksia ei Pystysen mukaan tarvitse tehostaa.

- Ne ovat laadultaan ja mitoitukseltaan sellaiset, että täyttävät hyvin nykyisen laatu- ja turvallisuustason. Ei Brysselissäkään turvatarkastukseen tai suoranaisesti lentoliikenteeseen ole voitu havaita minkäänlaista uhkaa vaan räjähdykset tapahtuivat paikassa, jossa ihmisiä oli kokoontunut samaan paikkaan.

Uusia ohjeita matkustajien suuntaan ei ole. Pystynen korostaa, että omia matkatavaroita ei saa jättää valvomatta.

– Toimimalla ja elämällä normaalisti, niin kuin lentokentällä tai missä tahansa yhteiskunnassa toimitaan. Se on hyvä lähtökohta sille, että ei herätä mitään huomiota, niin ei varmaankaan mitään häiriötä toiminnasta synny, Pystynen sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon