1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pakolaisen tai muslimin voi lainata kirjastosta Kouvolassa – laina-aika 20 minuuttia

Elävä kirjasto tarjoaa lainaajalle juttukaveriksi esimerkiksi pakolaisen, muslimin tai ADHD-ihmisen. Tanskasta vuonna 2000 alkunsa saaneen menetelmän toivotaan hälventävän ihmisten ennakkoluuloja ja edistävän yhdenvertaisuutta.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Nuorisotyö herättelee nuoria kohtaamaan erilaisia ihmisiä, jotka edustavat esimerkiksi vähemmistöjä.

Yksi tällaisista toiminnallisista menetelmistä on Elävä kirjasto, josta lainaaja saa hetkeksi kaverikseen elävän kirjan eli oikean ihmisen, eikä paperista kirjaa.

– Lainaaja katsoo kansiostamme, mikä kirja kiinnostaa. Kun valinta on selvä, hän pääsee keskustelemaan valitsemansa kirjan eli ihmisen kanssa. Keskustelussa pyritään tiedon lisäämiseen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen, sanoo Kouvolan kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Petteri Nevalainen.

Kouvolassa ihmiskirjaksi voi lainata muun muassa muslimin, pakolaisen, ADHD-ihmisen tai seksuaalivähemmistöjen edustajan. Heidät voi lainata keskiviikkoiltana nuorisopalveluiden Ohjaamosta.

Lisää tietoa, lisää ymmärrystä

Kouvolassa on jo kokemuksia Elävän kirjaston (siirryt toiseen palveluun) toiminnasta.

– Kun ihmiset keskustelevat, se lisää tietoa ja sitä kautta ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Haastateltavia kirjoja on myös ohjeistettu, miten toimitaan, jos kysymykset eivät ole asiallisia, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Petteri Nevalainen.

Pelisäännöissä mainitaan muun muassa, että lainaaminen perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen. Laina-aika on 20 minuuttia.

Nevalaisella on kokemusta nuorten kanssa toimimisesta. Hänen mukaansa keskustelumalli toimii ainakin nuorten kohdalla.

Ei kenellekään pahaa tee, että saa lisää tietoa ja oppii kohtaamaan erilaisia ihmisiä.

Petteri Nevalainen

– Suosittelen tätä silti kaikille. Ei kenellekään pahaa tee, että saa lisää tietoa ja oppii kohtaamaan erilaisia ihmisiä.

Nevalainen itse haluaisi lainata Elävästä kirjastosta Aspergerin oireyhtymän.

Juuret Roskildessä

Elävä kirjasto on toiminnallinen menetelmä erilaisten ihmisten väliseen kohtaamiseen ja vuoropuheluun. Se sai alkunsa tanskalaisen nuorisojärjestön Stop the Violencen toimesta.

Menetelmä luotiin Roskilde-festivaaleille vuonna 2000.

Suomessa menetelmää on käytetty esimerkiksi nuorisotyössä, järjestöissä, seurakunnissa, kirjastoissa ja kouluissa.