1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Mikkeliin syöksyi meteoriitti – tulipallo tallentui kameralle

Nyrkinkokoinen meteoriitti syöksyi Mikkeliin sunnuntai-iltana. Suomesta ei ole löytynyt meteoriittia neljäänkymmeneen vuoteen.

tiede
Meteoriitti taivaalla.
Meteorin syöksyminen Mikkelin Otavan kaupunginosaan tallentui kameralle. Tulipallo loistaa yhtä kirkkaasti tai kirkkaammin kuin Venus-planeetta. Aki Taavitsainen / Mikkelin Ursa

Mikkelin Otavaan syöksyi sunnuntai-iltana kymmenen jälkeen meteoriitti, joka piirsi taivaalle komean valojuovan. Tulipallo oli havaittavissa reilun viiden sekunnin ajan. Ursan matemaatikon Esko Lyytisen laskelmien mukaan meteoriitilla oli painoa noin 100 grammaa, ja se syöksyi Mikkelin Otavan kaupunginosan eteläpuolelle.

– Kyseessä on suunnilleen nyrkinkokoinen kivi, sanoo Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen.

Tulipallo tallentui Mikkelin Ursan tulipallotyöryhmän automaattisiin kameroihin. Ursan mukaan tulipalloksi luokitellaan meteori, joka ilmakehässä palaessaan loistaa kirkkaammin kuin Venus-planeetta.

Suomesta on löydetty reilun sadan vuoden aikana kolmetoista meteoriittia. Ursan toive on, että meteoriitin mahdollinen löytäjä toimittaa sen Ursalle jatkotutkimuksia varten.

– Neljäänkymmeneen vuoteen ei ole löytynyt yhtään meteoriittia, joten olisi hienoa, jos tämä sattuisi löytymään. Periaatteessa siihen voisi olla ihan mahdollisuuksiakin, kun on valkoinen kantohanki, Taavitsainen sanoo.

Lue seuraavaksi