Nyt ei tarvitse hamstrata – osa Kuopion kaupoista on auki koko pääsiäisen

Kaupat hyödyntävät vuoden alussa vapautuneita aukioloaikoja pääsiäisen aikaan. Osa kaupoista on auki koko pääsiäisen, mutta osa kauppiaista tahtoo antaa työntekijöilleen ainakin yhden pyhäpäivän vapaata.

pääsiäinen
Sanni Wacklin on kesätyöharjoittelussa Prismassa.
Petri Puskala / Yle

Kuopion isot kaupat, Prisma, K-Citymarket ja kauppakeskus Matkus, valmistautuvat ensimmäiseen vapautettujen aukiolojen pääsiäiseen. Osuuskauppa Peeässän kaupat ovat Pohjois-Savossa pääosin auki kaikkina pääsiäisen pyhinä. K-Citymarket ja kauppakeskus Matkuksen liikkeet pitävät ovet suljettuina osan pyhistä.

Kuopion Prisman johtaja Jouni Ruotsalainen sanoo kaupan valmistautuneen jo muutaman kuukauden tulevaan pääsiäiskauteen. Hankalaa on arvioida tarvittavan henkilökunnan ja tilattavan tavaran määrää.

– Mietityttää, että miten saadaan tavara riittämään pyhien jälkeen maanantaille. Se, että avataan ovet ei riitä, vaan joudumme tekemään paljon töitä tämän uuden aukioloajan eteen, Ruotsalainen selventää.

Ruotsalaisen mukaan suunnittelussa joutuu osittain myös arvaamaan tulevaa kulutusta, koska aiempaan myyntihistoriaan pohjautuvia tietoja ei ole. Ruotsalainen kertoo myös, että pyhiin valmistautuminen on pitkäaikainen prosessi. Pääsiäisen lisäksi Prismassa on valmistauduttu pitkin kevättä jo jouluun.

Osa kaupoista pitää ovet kiinni perjantaina

K-Citymarket Kolmisoppi ja Päiväranta ovat kiinni pitkäperjantaina ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Iisalmen ja Varkauden K-Citymarketit ovat suljettu sunnuntaina. Kauppias Jari Kostilainen Kolmisopen kaupasta sanoo, että kauppiaat halusivat antaa työntekijöille aikaa perheen parissa.

– Fakta on kuitenkin se, että ihminen syö ruokaa saman verran kuin ennenkin, oli kauppa auki tai ei, Kostilainen sanoo.

Toisena pääsiäispäivänä maanantaina K-Citymarketit kuitenkin ovat auki, nyt ensimmäistä kertaa. Työntekijöitä on Kostilaisen mukaan riittänyt hyvin. Pyhien aikaan töissä on paljon opiskelijoita.

Kauppakeskus Matkuksen liikkeet ovat suljettuina pääsiäisen perjantaina ja maanantaina. Kauppakeskusjohtaja Miia Kautovaara kertoo, että pyhien välissä oleva lauantai on aina ollut vauhdikas päivä ja uskoo, että sunnuntaihin jatkuva aukiolo pitää kävijämäärät korkeina.

– Uskon, että pääsiäisen pitkät vapaat tuovat perheitä ja matkailijoita kauempaakin ostoksille.

Lisäksi Matkuksessa kokeillaan lauantaina osassa liikkeistä pidennettyä aukioloa. Esimerkiksi IKEA tavaratalo on auki iltayhdeksään asti kello 18 sijasta.

Lidl-ketjun kaupat ovat Pohjois-Savossa kiinni pitkäperjantaina, mutta muuten avoinna.