Hyppää sisältöön

Terrori tulee nyt Euroopan ulkopuolelta – IRA, ETA ja RAF saatiin aikanaan kuriin

Virallisten tilastojen mukaan pitkälti yli 10 000 ihmistä on saanut surmansa terrori-iskuissa Euroopassa vuoden 1970 jälkeen.

ETA, IRA & RAF iskut Euroopassa 1970-2014 Kuva: Stina Tuominen / Yle

Eurooppaa piinaavassa terrori-iskujen sarjassa merkillepantavaa on se, että nyt hyökkäykset suunnitellaan maanosan ulkopuolella.

Islamistien tekemät tuhoisat iskut Lontooseen ja Madridiin vuosina 2004 ja 2005 olivat ensimmäisiä merkkejä siitä, että Eurooppaa uhkaava terrori ei enää ole kotisyntyistä.

Pariisin ja Brysselin hyökkäykset puolestaan todistavat, että iskut koko Eurooppaa vastaan – sen omalla maaperällä – kuuluvat selvästi islamistisen terroristijärjestö Isisin strategiaan.

Takavuosikymmeninä eurooppalaiset terroristijärjestöt saivat usein tappavan käyttövoimansa (siirryt toiseen palveluun) oman kotimaansa vastakkainasetteluista.

RAF syntyi opiskelijaliikkeestä

Länsisaksalainen Punainen armeijakunta RAF (Rote Armee Fraktion) perustettiin vuonna 1970 silloisessa Länsi-Berliinissä. Äärivasemmistolainen ryhmittymä ajautui nopeasti väkivallan tielle.

RAF-aiheesta tohtorinväitöskirjansa tehnyt Katriina Lehto-Bleckert korostaa, että liike oli aluksi puhtaan ideologinen.

– He eivät olleet patologisia tappajia, vaan toimivat voimakeinoin tietyn näkemyksen puolesta, Lehto-Bleckert sanoo.

RAF keskitti terrori-iskunsa Länsi-Saksan poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin. Liike ilmoitti julkisesti lopettavansa toimintansa keväällä 1998.

IRA laski lopulta aseensa

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA (Irish Republican Army) oli pitkään läntisen Euroopan verisin terroristijärjestö.

Irlannin itsenäistymisen puolesta brittejä vastaan taistelleen järjestön arvioidaan surmanneen yli 1 800 ihmistä vuoden 1970 jälkeen.

Länsi-Euroopassa terrori-iskuissa kuolleet ihmiset vuosina 1970-2014. Vuoden 1993 tiedot puutteelliset. Kuva: Stina Tuominen / Yle

IRA:sta irtautuneet pienemmät ryhmittymät ovat jatkaneet aseellista taisteluaan, mutta järjestö kokonaisuudessaan luopui väkivallasta vuonna 2005.

ETA yrittää yhdistää baskit

Espanjan Baskimaan itsenäisyyttä tavoitteleva ETA aloitti toimintansa jo 1950-luvun lopulla. Järjestö on surmannut yli 800 ihmistä lukuisilla pommi-iskuillaan.

Vaikka ETA jatkaa edelleen toimintaansa, se on viime vuosina pitkälti pidättäytynyt siviiliuhreja vaatineista iskuista.

Tuhansia kuolonuhreja

Yhteensä IRA, ETA ja RAF tappoivat terrori-iskuillaan Global Terrorism Databasen mukaan yli 2 600 ihmistä.

Sama lähde kertoo, että vuodesta 1970 vuoteen 2014 Euroopassa tehdyissä kaikissa terrori-iskuissa sai surmansa yli 12 000 ihmistä. Luku selittyy pitkälti sillä, että laskelmaan on otettu mukaan esimerkiksi Ukrainan viime vuosien uhrit.

.
.