Aikuiselle nukkekotiharrastajalle leikki on vakava paikka: "Kamalinta olisi, jos tämä joskus oikeasti valmistuisi"

Se, mikä ennen oli helsinkiläinen lastenhuone, on nykyisin Nödesby. Ava Sundqvistin nukkekotiharrastus alkoi harmittomasti pikku pappilasta parikymmentä vuotta sitten. Jotenkin se vain karkasi käsistä kokonaiseksi kyläksi. Niin käy yhä useammalle. Nukkekotiharrastajia on arviolta jo 10 000.

Kotimaa
Nukkekodin sisustusta.
Thor-Björn, eli Nalle af Nöd on taitava muusikko, joka jammailee usein ystäviensä kanssa.Nella Nuora / Yle
Nukkekodin sisustusta.
Ava Sundqvist unohtaa muut murheet askarrellessaan.Nella Nuora / Yle

Ava Sundqvist rakensi aikanaan pikkuisen, soman nukkekodin omaksi ilokseen. Sitten perheeseen syntyi neljä lasta ja talo tavaroineen sai huutia. Käsittelyn jäljiltä yhtään kalustetta ei ollut ehjänä.

Kun jälkikasvu varttui, kunnosti Sundqvist nukkekodistaan pappilan, josta tuli kylän ensimmäinen rakennus. Niin sai alkunsa af Nödin aatelissuvun ja Nödesbyn saaga, jolle ei loppua näy. Jutulla on juuret tosielämässä.

– Tyttäreni kertoi minulle tarinan Kustaa Vaasasta, joka oli käynyt vessassa jossain Porvoon lähellä. Vessa oli niin hyvä, että Kustaa Vaasa aateloi vessan omistajan af Nödiksi. Siksi tämä on Nödesby, eli Hätälä. Perinteiden kunniaksi huusseja on siroteltu sinne tänne ja vesivessojakin on riittävä määrä.

Nukkekodin sisustusta.
Salongin pöydällä on pääsiäisen kunniaksi virpomavitsoja ja maalattuja munia.Nella Nuora / Yle

Monen nukkekotiharrastajan touhu alkaa juuri tästä: hyvästä taustatarinasta. Osa taas rakentaa talonsa jonkun hahmon innoittamana. Toisille riittää valmistalo, jonka he vain haluavat sisustaa somasti, jotkut harrastavat yksittäisten huoneiden toteuttamista. Sundqvistin kylästä löytyy vähän tätä kaikkea.

Nuket tekevät sitä, mihin itse ei taivu

Hallitsevin elementti Sundqvistin valtakunnassa on 1600-luvun aateliskartano. Sitä asuvat nykyisin tutkija-gynekologi Silke af Nöd, hänen haihatteleva pikkuparonimiehensä Nalle ja pariskunnan viisi lasta. Naapurin valmistalossa, joka on Sundqvistin tyttären peruja, majailee rouvan sisko perheineen. Sisaruksilla on myös viihtyisä kasvihuone-huvimaja ja tulevia häitä varten rakennettu juhlahuoneisto.

Nukkekodin sisustusta.
Rouva af Nöd on gynekologi. Työhuoneessaan hän keskittyy tärkeään tutkimustyöhönsä.Nella Nuora / Yle

Sosiaalinen elämä kylässä on vilkasta: isä on taitava muusikko ja soittelee usein esimerkiksi punkkareiden kanssa rakennuksessa, joka oli edellisessä elämässään arkkitehtuuripienoismalli. Välillä saunotaan porukalla.

Lähes parimetrinen Nalle af Nöd on Sundqvistin alter ego. Hän osaa kaikkea, mitä Sundqvist itse ei.

– Hän on 40 senttiä minua pidempi, hän osaa tanssia, mitä minä todellakaan en osaa ja hän osaa soittaa erinomaisesti klarinettia. Minä en osaa, vaikka minulla sellainen onkin.

Pappilan seurakuntasalissa mestaroi milloin mitäkin palveluksia KustaaInkeri ja soitosta vastaa tämän poika PasiAnssi. Nämä hahmot ovat peräisin Sundqvistin tyttären sarjakuvasta. KustaaInkeri käyttää suihkulakkia, joka syntyi kumihanskan sormenpäästä.

Nukkekodin sisustusta.
Pappi Kustaa Inkeri on saanut hahmonsa perheen tyttären piirtämästä sarjakuvasta.Nella Nuora / Yle

Kartanon kummituksille luvassa oma koti

Varsinaisen kartanon väkeen kuuluu myös Musta Rouva, ullakolla vauvoineen asuva aave. Hänen miehensä oli satoja vuosia sitten varsinainen lurjus, ryyppäsi ja pelasi, löikin. Rouva meni lopulta järveen, kun oli kyllästynyt menoon. Hän kuitenkin palaa paheksumaan, jos joku kylän miesväestä toikkaroi kartanossa kännipäissään. Pulloja on jemmailtu sinne tänne pitkin tiluksia, mutta kummittelun takia naukkailu on maltillista.

Nukkekodin sisustusta.
Kartanon aave, Musta Rouva, saa pian muuttaa uuteen kummituslinnaan.Nella Nuora / Yle

Mustalla Rouvalla saattaa olla pian muutto edessään. Sundqvistin seuraava projekti nimittäin on kummituslinna. Sen kehikko on Lundbyn 70-luvun klassikkotalo. Se oli ihan pakko ostaa, koska se odotti ottajaansa neljällä eurolla Kierrätyskeskuksessa.

– Sinne tulee kaikki meidän lakanahaamut ja kuolemahahmot viikatteineen melskaamaan, Sundqvist hihittää.

Ruumisarkkuja on toistaiseksi vähän siellä täälläja Nosferatukin koditon. Sundqvistien huumorintaju on morbidiin kallellaan. Perheen nukkekotiharrastajat kauppaavatkin kummituksia ja muita gootti-henkisiä juttujaan muille asian harrastajille markkinoilla ja muissa tapahtumissa, joissa he kiertävät nimellä Pienen Haamun Kauppa.

Nukkekodin sisustusta.
Pariskunnan vuoteen Sundqvist on ostanut. Se on tehty lautasliinatelineestä.Nella Nuora / Yle

Askartelu auttaa, kun maailma kolhii

Ava Sundqvistin varsinainen spesialiteetti on eläinten valmistaminen huovuttamalla. Erityisesti hän pitää kirjastokarhuista. Sellainen on myös kartanossa, sulassa sovussa egyptiläisen sarkofagin, muiden sotasaaliiden ja miekkakokoelman kanssa.

– Af Nödin suvun esi-isäthän kulkivat metsästämässä lumileopardeja Mantsuriassa ja valloittamassa maailmaa. He saisivat slaagin, jos tietäisivät, että nykyinen isäntä on sivari, joka ei osaa edes ladata pyssyä, päivittelee Sundqvist silmiään pyöritellen.

Nukkekodin sisustusta.
Ava Sundqvist on erikoistunut askartelemaan huovutettuja eläimiä, eritoten täytettyjä kirjastokarhuja.Nella Nuora / Yle

Vaativa työ, neljä lasta ja viisi kissaa käyvät väkisin välillä Sundqvistin hermoille. Silloin pannaan ovi kiinni ja sulkeudutaan Nödesbyhyn. Esimerkiksi silitysraudan johdon oikeaa materiaalia etsiessä hurahtaa helposti puolikin tuntia, eikä silloin mietitä muita murheita.

– Joskus kun on oikein stressaantunut ja kaikki on jotenkin mäellään, niin ottaa vaan askarteluvehkeet ja tekee jotain pientä, se on siinä.

Nukkekodin sisustusta.
Osa af Nödin lapsista on melkoisia sottapyttyjä. Pienimmän huone pysyy järjestyksessä.Nella Nuora / Yle

Tehdään, mitä osataan; muu ostetaan ja opetellaan

Tosi pientä kaikki onkin, maailman asioita mittakaavassa 1:12. Parhaillaan sarjatuotannossa on nukkekotien naisväellle ihastuttavia, tupsukoristeisia käsilaukkuja.

– Ensin tein itselle, sitten tyttärelle ja sitten tyttären kavereille ja jotenkin niitä sitten on 50, koska on vaan sattunut ostamaan neliöjalan jotain sopivaa nahkaa. Myyn nämä ja ostan jotain, mitä en itse osaa tai viitsi tehdä, tai kun ihastun jonkun hyvään ideaan. En ole ikinä voitolle päässyt tässä hommassa. Esimerkiksi kartanon ruokasalin kalusteet olen ostanut, kun olen surkea sahaamaan.

Nukkekodin sisustusta.
Kartanon väen astiaston ydin muodostuu limsapullon tiiviisteistä, joihin on printattu kuvat Arabian lautasista.Nella Nuora / Yle

Harrastukseen voi polttaa rahaa loputtomiin, etenkin jos haluaa aidot posliinilautaset ja käsintehtyjä kiinalaisastioita. Kekseliäs pääsee halvemmalla. Kun on aikansa häärännyt nukkekotien kanssa, alkaa nähdä yllättäviä juttuja tutuissa esineissä.

Kuulokkeen luurista voi tulla suihku, kaljapullon korkista piirakka. Nukkekotiyhdistys on aktiivinen ja sen jäsenillä ideoita ehtymättömästi.

– En tiennyt ennen kuin aloitin nukkekotihommat, että osaan tehdä kolmiulotteisia asioita. En osaa yhtään piirtää, en edes tikku-ukkoa.

Kaikkein kamalinta olisi se, että Nödesby joskus olisi ihan valmis. Siinä tapauksessa Sundqvistin pitäisi aloittaa remontointi.

– Sehän olisi ihan katastrofi, jos tämä valmistuisi! Iisakin kirkostakin sanottiin, että jos se valmistuu, niin Venäjä tuhoutuu. Tässä on sama juttu: jos Nödesby valmistuu, se tuhoutuu.