1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suuret ikäluokat tyhjentävät kirjahyllyjään: päätalot, paasilinnat ja hietamiehet kannetaan nyt antikvariaattiin

Käytetyn kirjan kauppaa pitkään tehnyt Heikki Ranta sanoo, että kirjoja tarjotaan nyt antikvariaattiin enemmän kuin koskaan. Suuret ikäluokat muuttavat pienempiin asuntoihin ja samalla kirjahyllytkin vaihtuvat pienempiin. Menneiden vuosikymmenien hittikirjoista on aika luopua.

Antikvariaattiyrittäjä Heikki Ranta ja Päätalon teoksia monta metriä. Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Heikki Rannalla on ollut antikvariaatti Seinäjoen keskustassa kohta 30 vuoden ajan. Vaikka käytettyjen kirjojen kauppa on siirtynyt vauhdilla verkkoon, riittää asiakkaita myös perinteiseen kauppaan.

– Käytetty kirja käy ihan hyvin kaupaksi. Uudet kaunokirjat, jännärit, dekkarit, sotahistoria, paikallishistoria, kädentaitokirjat - uudet ja vanhatkin, luettelee Heikki Ranta.

Antikvariaattikauppaa vauhdittaa se, että nykyisin kirjan ikä on lyhyt ja yhä lyhyemmäksi käy.

– Eihän kirja useimmiten varmaan näe kuin sen yhden joulun kirjakaupassa, ja sitten se on pois markkinoilta. Antikvariaatti on ainut paikka, mistä vanhempia kirjoja on mahdollista saada, ja meillehän se on sitä parempi, mitä lyhyemmän ajan kirja on myynnissä kirjakaupassa.

Nopeammin kiertoon

Tuoretta kirjallisuutta myös kysytään paljon antikvariaateista. Kirjojen mainoskampanjat purevat, ja moni etsii hittikirjaa käsiinsä uutta halvemmalla. Esimerkiksi viime vuosien suurista menestyskirjoista Sofi Oksasen Puhdistusta Rannalla on tällä hetkellä myynnissä muutama kappale. Puhdistuskin on jo kuitenkin kirjana vanha.

Sotahistoria ei ole lakannut kiinnostamasta. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

– Puhdistuksen ilmestymisestä on jo joitakin vuosia. Kirjat saisivat tulla nopeamminkin kiertoon, että olisi mahdollista vastata kysyntään. Niinhän se pitäisi mennä, että kirja luetaan ja laitetaan sitten kiertoon, pohtii Ranta.

Moni antikvariaatti on nykyisin hyvin tarkka siitä, mitä kirjoja otetaan vastaan. Monessa paikassa ilmoitetaan jo kättelyssä, että esimerkiksi tietokirjasarjat tai kirjakerhokirjat eivät kiinnosta.

– Kyllä sen heti tietynlaisesta kirjasta tietää, että ei ole mitään kysyntää.

Heikki Rannalla on ollut kuitenkin periaate, että hän ottaa kaiken vastaan, mutta maksaa vain niistä kirjoista, joiden tietää menevän edelleen kaupaksi.

Kirjoja arvostetaan

– Tänne ei enää tullakaan välttämättä sillä ajatuksella, että mitä kirjoista saa, vaan kysytään, että saako kirjat tuoda tänne. Kirjoja ei haluta laittaa roskiin ja niin sen näen, että siinä on kysymys kirjan arvostamisesta.

Rannan mukaan kirjoja tuodaan antikvariaattiin nyt enemmän kuin koskaan. Suuret ikäluokat muuttavat pienempiin asuntoihin ja siinä vaiheessa käydään kirjahyllyn sisältö tarkasti harkiten läpi.

Painosten kuninkaat ja kuningattaret saavat teoksineen väistyä.

– Paasilinna, Päätalo, Hietamies... jopa Mika Waltaria on tuotu meille paljon myyntiin. Ennen Waltaria oli myynnissä kirja tai pari kerrallaan, tälläkin hetkellä useita kymmeniä.

Myynnissä olevista Waltareistakin kuitenkin osa on kirjakerhopainoksia. 70- ja 80-lukujen kirjakerhokirjat, Valittujen Palojen kirjavaliot ja erilaiset tietokirjasarjat ovat komistaneet oman aikansa suomalaisten kirjahyllyjä.